Liker od aronije- savršeno zdrav napitak
Ilustracija

Napravite sami kod kuće

Liker od aronije- savršeno zdrav napitak

Liker od aronije sve je traženiji proizvod kod nas, što zbog svog specifičnog slatkasto-kisjelog ukusa, to i zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim svojstvima.

 Aronija je vrlo značajna za prevenciju srčanih bolesti i kancera, bitna je za poboljšanje cirkulacije, kao i za zdrave krvne sudove. Koristi se za zdravlje očiju, prevenciju dijabetesa i stomačnih tegoba, i kao lijek protiv prehlade.

Sjeverna Amerika je matična zemlja ove bobičaste biljke, uzgaja se i u Rusiji iz koje se najvše uvozi kod nas. Među stanovništvom aronija je poznata i pod nazivom – sibirska borovnica.

Ne zahtijeva hemijsku zaštitu pa je zbog toga jako zdrava, pogodna za pravljenje čajeva, likera, sokova, sirupa i džemova.

Kako napraviti liker od aronije kod kuće

Ovaj proizvod ćete teško naći u prodaji, ali zato domaći liker od aronije možete napraviti i sami. Iznenadiće vas koliko je priprema ovog ukusnog i ljekovitog napitka jednostavna.

 Recept nije komplikovan, provjerite i sami.

Domaći liker od aronije sa rakijom

Sastojci

1 kilogram svježih aronija

250 grama šećera

lozovača rakija

Priprema rakije: Aroniju dobro operite i stavite je u veću teglu a zatim dodajte šećer pa sve zalijte rakijom. Nje mora biti dovoljno da potpuno prelije bobice. Poklopite teglu i ostavite 5 nedelja na svijetlom mjestu. Posle toga, procijedite sadržaj tegle i dobijeni liker uspite u staklenu flašu.

Na ovaj način dobićete savršeno zdrav i ukusan liker od aronije sa rakijom, odličan za konzumaciju prije jela, kao aperitiv ili uz crnu kafu na primjer. 
 

Izvor: Dijeta Mesečeve Mene
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.