Mogerini se neće kandidovati za novi mandat
Federika Mogerini

Mogerini se neće kandidovati za novi mandat

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je u Briselu da se neće kandidovati za novi mandat 2019. godine.

Bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, koja je bila uključena u pregovore s Iranom o nuklearnom programu, izjavila je da želi da "ostavi kuću urednu" svom nasljedniku posle mandata, koji joj ističe u oktobru 2019, kao i ostalim zvaničnicima u Evropskoj komisiji,prenosi Beta.

"Imamo još mnogo toga da uradimo ove godine. Najprije treba da očuvamo ono što smo do sada postigli", rekla je ona otvarajući godišnju konferenciju ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu. 

Federika Mogerini, iz Demokratske stranke u Italiji, postala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost 2014. godine u Evropskoj komisiji, čiji je predsjednik Žan-Klod Junker, kojem takođe ističe mandat u oktobru 2019. godine. 

Mogerinijeva ulaže napore za opstanak nuklearnog sporazuma Irana posle američkog istupanja, a od dolaska na funkciju nadgleda razne inicijative saradnje o jačanju autonomije EU u oblasti odbrane i bezbjednosti. 

Evropski komesari nemaju ograničene mandate, ali je poslednjih godina običaj da se odlazeći komesar ne kandiduje za novi mandat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.