Borisovu Orden Crne Gore na lenti: Prijateljstvo bliskih naroda se nastavlja
Borisov i Đukanović

Susret Đukanović-Borisov

Borisovu Orden Crne Gore na lenti: Prijateljstvo bliskih naroda se nastavlja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se danas sa predsjednikom Vlade Republike Bugarske Bojkom Borisovim koji je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

On je tom prilikom premijeru Borisovu uručio visoko državno odlikovanje - Orden Crne Gore na lenti, i istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti, i snažno potvrđen u poslednjem periodu tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

"Premijer Borisov je tome dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan u cjelini, kazao je Predsjednik. Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima", rekao je predsjednik Đukanović.

AG8A1285

Predsjednik Vlade Bugraske zahvalio je Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji.

Ističući da ćemo nastaviti da njegujemo istorijske i prijateljske odnose, premijer Borisov je konstatovao da je Crna Gora puno postigla, i da je na dobrom putu.

"U tom kontekstu, ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu, i  kroz više samita koji su već održani ili su u planu", saopšteno je.

AG8A1223

Predsjednik Đukanović podsjetio je u razgovoru sa premijerom Bugarske na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju.

Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni ZB nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu - ujedinjenje, a za ZB puna integracija u EU. To je, ocijenio je predsjednik, put za stabilnost i prosperitet regiona, ali i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom planu.

U kontekstu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog razvoja, Đukanović je ukazao na priliku i za intenzivniju ekonomsku saradnju dvije države, prije svega u oblasti investicija, transfera iskustava u realizaciji složenih projekata i savremenom upravljanju.

Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes  za infrastrukturnim povezivanjem regiona i saradnjom u oblasti energetike.

Ocijenjeno je da će i ova posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.