Sedam godina od tragedije u uvali Dobreč
Foto: Radio Jadran

Nesreća za koju niko nije bio kriv

Sedam godina od tragedije u uvali Dobreč

Polaganjem vijenca na spomen ploču u uvali Dobreč na Luštici obilježeno je sedam godina od kada su u padu helikoptera stradali pripadnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Belhadin Šahbaz, major Ivan Obradović i vodnik I klase Vidoje Tomić, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"U prisustvu članova porodica, počast nastradalim pripadnicima Vazduhoplovstva VCG odali su predstavnici Vazduhoplovstva VCG, Mornarice VCG i ostalih jedinica VCG. Iz Komande Vazduhoplovstva VCG poručuju da su stradali piloti uvijek časno i pošteno izvršavali sve postavljane zadatke, na ponos Vojske Crne Gore, te da je njihov odlazak ostavio veliku prazninu u redovima pilota crnogorskog vojnog vazduhoplovstva", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Nesreća u kojoj je troje pripadnika crnogorskog vazduhoplovstva izgubilo svoje živote na Luštici nikada nije dobila svoj epilog. Ili, bolje reći, epilog je bio da epiloga nema. Komisija koja je istraživala ovaj slučaj došla je do zaključka da je do gubitka kontrole, kako je saopšteno, najvjerovatnije došlo zbog otkaza u sistemu komandi leta helikoptera.

Komisija, međutim, nije mogla da utvrdi koja je komponenta zakazala, jer je helikopter pretrpio veliki broj lomova i oštećenja. Prema nalazu Komisije, nije bilo greške u tehnici pilotiranja koja je mogla dovesti do nekontrolisanog kretanja i udesa helikoptera. Komisija, takođe, nije mogla sa sigurnošću utvrditi koji je pilot u kritičnim momentima upravljao helkopterom. Organizacija letenja, vođenje vazduhoplova, meteorološka situacija, zdravstveno stanje posade i održavanje vazduhoplova nije imalo uticaja na udes, piše u izvještaju Komisije. 

Međutim, djelovi koje je Komisija navela kao sumnjive naknadnim vještačenjem u Francuskoj, gdje je Eurokopter po čijoj je licenci proizvedena Gazela koja se srušila na Luštici, pokazali su se kao ispravni. Ljudski faktor, to je bez sumnje zaključeno, nije bio uzrok nesreće.

Međutim, specijalizovani portali ljubitelja avijacije kojih u regionu ima nekoliko, prenosili su u jeku istrage sumnje, koje su štampali i i određeni crnogorski mediji, da je letjelica koja se srušila na Luštici bila tehnički neispravna. Sumnjalo se tada u izjave crnogorskog ministarstva odbrane da je letjelica remontovana u zavodu u Banjaluci. Oni su tada tvrdili da su rađeni takozvani C2 pregledi koji nemaju veze sa remontom. Da je vojska Crne Gore prihvatila liberalniji režim tehničkih pregleda koji važi za civilno vazduhoplovstvo, i da je zbog toga došlo do grubog propusta. I da takve letjelice u vojsci bivše države nijesu mogle biti u upotrebi.

Ministarstvo odbrane tada nije odgovoaralo na konkretna pisanja medija već je izdalo saopštenje da su sva vojna sredstva u upotrebi u Vojsci  Crne Gore održavana u skladu sa pravilima i procedurama. I treba im vjerovati. Razmišljati da stvari mogu biti drugačije bilo bi suludo.

Ali, to što se njihova tragedija završila kako se završila, bez saznanja kako se završila, ostavlja prostor za različito tumačenje da je “do gubitka kontrole, kako je saopšteno, najvjerovatnije došlo zbog otkaza u sistemu komandi leta helikoptera.”

Kako god, uvala Dobreč krije tajnu da šta se stvarno dogodilo.
  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.