Katar najavio investicije od više milijardi eura u Njemačkoj
ilustracija

Katar najavio investicije od više milijardi eura u Njemačkoj

Katarski ministar finansija Ali Shariff Al Emadi najavio je da će ta zalivska zemlja investirati više milijardi eura u Njemačkoj.

Prošlog mjeseca je Katar najavio investiranje 15 milijardi dolara u Republici Turskoj, a sada najavljuje i velike investicije u Njemačkoj, prenosi agencija Anadolija.

Al Emadi je za list “Handelsblatt“ kazao da će detalje o mega investicijama u Njemačkoj objaviti u petak katarski emir Šeik Temim bin Hamad Al Tani tokom zvanične posjete Berlinu.

Ističući kako Katar smatra Njemačku veoma važnim akterom globalne ekonomije, Al Emadi je kazao da njemačko tržište ima optimističnu budućnost.

Kao zemlja bogata prirodnim gasom LNG, Katar je u protekle tri decenije investirao više od 20 milijardi eura u kompanije Njemačkoj, uključujući Volkswagen, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief i SolarWorld.

Katar se sprema za organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, a brojne infrastrukturne projekte realiziraju i međunarodne firme iz Njemačke, u prvom redu Siemens i Deutsche Bahn.

Njemačka je stala uz Katar i u zalivskoj krizi koja je počela u junu prošle godine kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli odnose i blokirali kopnene i vazdušne granice Katara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.