Španska vlada razmatra vraćanje u vremensku zonu Londona i Lisabona
Ilustracija

Španska vlada razmatra vraćanje u vremensku zonu Londona i Lisabona

Španska vlada razmatra ideju vraćanja jednog sata unazad i izjednačavanje vremena sa Londonom i Lisabonom.

Odlukom diktatora Franca, Španija od 1942. godine mjeri vrijeme ujednačeno s onim u Berlinu, za razliku od njenih Kanarskih ostrva koji su ostali u londonskoj vremenskoj zoni.

Francov režim je to učinio u znak dobre volje prema Adolfu Hitleru i Benitu Musoliniju koji su ga podržavali u španskom građanskom ratu.

Potparolka španske vlade Izabel Sela potvrdila je da zvanični Madrid razmatra da nakon 76 godina vrati kazaljke na satovima u Španiji.

Ranije su španski mediji objavili vijest da su o vraćanju Španije u vremensku zonu u kojoj su London i Lisabon razgovarali pozitivno mišljenje dali i prva dva čovjeka španske vlade, premijer Pedro Sančez i šef diplomatije Žozep Borel.

Satovi u Madridu pokazuju isto vrijeme kao i u Zagrebu, Briselu, Berlinu, Parizu, Rimu i većini zemalja Evropske unije. Socijalistička vlada Španije smatra da je vrijeme da se ta zemlja vrati u prirodnu vremensku zonu u kojoj bi pratili vrijeme kao u Lisabonu, Londonu, Dublinu i Rabatu.

Od 1884. godine i odluke donešene na Vašingtonskoj međunarodnoj konferenciji o meridijanima, vrijeme u svijetu je podijeljeno na 24 vremenske zone.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.