Majke  sa predstavnicima OEBS-a u Bijelom Polju: Naša borba nije uzaludna
Protest majki u Bijelom Polju, novembar 2017., foto: Kodex

Sastanak inicirali predstavnici OEBS-a, prvi izvještaj za dva mjeseca

Majke sa predstavnicima OEBS-a u Bijelom Polju: Naša borba nije uzaludna

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece iz Bijelog Polja i Berana održale su juče sastanak u Bijelom Polju sa predstavnicima ODIHR-a, kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava.

One su se sastale sa Omerom Fišerom šefom odjeljenja za ljudska prava i Dilnozom Satarovom savjetnicom za ljudska prava.

Kako su saopštile majke koordinacionih odbora Bijelog Polja i Berana sastanak su inicirali predstavnici OEBS-a.

"Željeli su da upoznaju braniteljke ljudskih prava, tako su se izjasnili! Prezentovali smo im čitav problem! Od dana kada je usvojen Zakon, kako smo dobile pravosnažna rješenja na doživotnu naknadu, do trenutka kada su nam oduzeli i ukinuli ostvareno pravo. Imali su, kako kažu, samo sliku o ovoj "predstavi" koju im je saopštila naša Vlada, ali potpuno suprotnu od istine koju su čuli od nas", navodi se u saopštenju majki iz Bijelog Polja dostavljenom portalu Kodex.

Posebno su ih kako se dodaje interesovali protesti majki, na koji način se organizuju i da li imaju opstrukcije od vlasti.

"Takođe jedno od pitanja je bilo "šta je to što želimo da saopštimo javnosti i da li mogu dobiti dozvolu od nas". E to je pitanje na koje smo zaista imale šta da kazemo, i naravno dozvolile da prenesu javnosti sve što nam se izdešavalo, a tiče se protivustavnih i protivzakonitih radnji koju sprovodi vlast po pitanju naknada za majke, opstrukcije po svakom pitanju naših zakonskih i demokratskih prava", kazale su majke.

Sastanak koji je trajao više od dva sata, uspješno je završen.

Predstavnici OEBS-a kazali su da će prvi izvještaj poslati organima u Crnoj Gori za dva mjeseca, a konačnu preporuku polovinom naredne godine. 

"Drage majke, naša borba nije uzaludna. Ako su za naknade i kršenje ljudskih prava u Crnoj Gori zainteresovani i Evropska unija, i OEBS, i svi oni koji su iole osviješćeni i žele da se oslobode progona moćnika, koji su porobili sve nas i naše institucije, koje više ne funkcionišu po principu prava i pravde, onda shvatite da smo na pravom putu da primoramo vlast da isprave grešku koju su brutalno pocinili", poručile su majke

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.