33 crnogorska vojnika idu na NATO vježbu u Norvešku
Ilustracija

Trident Juncture 2018.

33 crnogorska vojnika idu na NATO vježbu u Norvešku

Na vježbi “Trident Juncture 2018.” koja će početi sljedećeg mjeseca u Norveškoj, učestvovaće 33 pripadnika crnogorske vojske.

“Na vježbu će biti upućena 33 pripadnika Vojske Crne Gore, koji će nositi individualnu opremu, automatske puške G-36 i koristiće vozila tipa TAM 110”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

U vojnim vježbama “Trident Juncture 2018." koje će se održati u srednjoj i sjevernoj Norveškoj u oktobru i novembru, učestvovaće više od 40.000 hiljada vojnika iz 29 zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja, a takođe i 70 brodova i oko 130 aviona.

Ova vježba će, kako je Pobjedi saopšteno iz NATO, imati scenario iz Člana pet (kolektivna odbrana) i biće izvedena pod komandom komandanta Združenih snaga u Napulju, admirala Džejmsa Fogoa.

Iz Alijanse su kazali da su o njenom održavanju obavijestili članice OEBS-a, dodajući da je Moskva o tome obaviještena na posljednjem sastanku Savjeta NATO Rusija. “Trident Juncture 2018.” je jedna od serija dugo planiranih vježbi kako bi se osiguralo da su savezničke snage spremne da se suoče sa bilo kojom krizom u nastajanju iz bilo kog pravca i da su u stanju efikasno da rade sa partnerima u suzbijanju bilo kakve krize. Ovo je dio kontinuiranog odgovora NATO-a na promijenjeno sigurnosno okruženje i naša adaptacija na to”, saopšteno je iz NATO.

Sa druge strane, Rusija nevoljno gleda na ove vježbe. Potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je da Vojne vježbe NATO-a, imaju jasnu antirusku orijentaciju.

“Na našim granicama se odvijaju sve intenzivnije i veće vojne vježbe, a posebno su za oktobar-novembar na teritoriji Norveške u Baltičkom i Sjevernom Atlantiku planirane najveće vojne vježbe Ujedinjenih oružanih snaga NATO-a u posljednjih 16 godina”, naglasila je Zaharova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.