Bugarska: Pojavili se prvi slučajevi svinjskog gripa

Bugarska: Pojavili se prvi slučajevi svinjskog gripa

Bugarske vlasti saopštile su da su se u toj zemlji pojavili slučajevi svinjskog gripa i da je sedam svinja na farmi u blizini granice sa Rumunijom zaraženo.

Sedam zaraženih životinja nađeno je na farmi u sjeveroistočnom selu Tutrakanci, a testovima je potvrđeno da je riječ o virusu svinjskog gripa, saopštila je bugarska Agencija za bezbjednost hrane i najavila da će oko sela biti uspostavljena zona karantina u krugu od tri kilometra.

Susjedna Rumunija je od juna prijavila stotine slučajeva iste bolesti svinja, dok je u Kini zabilježeno pet slučajeva svinjskog grupa proteklog mjeseca, naveo je Rojters. 

Bugarska je, kako se prenosi, prošlog mjeseca podigla ogradu na svojoj kopnenoj granici s Rumunijom u pokušaju da spriječi prelazak divljih veprova koji bi mogli da rašire bolest po njenoj teritoriji. 

Afrički svinjski grip je veoma zarazna bolest koja pogađa svinje i divlje veprove, ali ne i ljude.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.