Mogerini: Vojna operacija na Idlib bi izazvala humanitarnu katastrofu
Federika Mogerini

Mogerini: Vojna operacija na Idlib bi izazvala humanitarnu katastrofu

Visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini izjavila je da bi moguća operacija na sirijski grad Idlib uzrokovala pravu humanitarnu katastrofu.

"Mislimo da bi vojna operacija na Idlib izazvala humanitarnu katastrofu", rekla je Mogerini na konferenciji za medije u Beču nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica Europske unije, u okviru austrijskog predsjedavanja EU, javlja Anadolija.

Naglasila je da je tokom susreta razgovarano i o palestinsko-izraelskom pitanju, dodajući da je prihvaćen stav da je dvodržavno rješenje najbolji način da se riješi problem na tom području.

Istakla je i kako Brisel podržava aktivnosti koje u Gazi provede Ujedinjene nacije (UN) i Egipat, napominjući da posebno podržavaju i rad Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Izjavila je da je na sastanku razgovarano i o ulozi Irana u regionu kao i o nuklearnom sporazumu s tom zemljom.

"Radimo na tome da nastavimo provoditi nuklearni sporazum. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih nacija utvrdila je da je Iran nastavio da se pridržava nuklearnog sporazuma. To je sigurno dobra vijest", rekla je Mogerini.

Dotakla se i pitanja održavanja referenduma u Makedoniji o imenu, dodajući kako EU snažno podržava "istorijski sporazum" koji su postigli Atina i Skoplje.

Istakla je i da će EU sa 35 miliona eura finansijski podržati Venecuelu koja se suočava sa humanitarnom krizom.

Karin Kneisl, austrijska ministarka vanjskih poslova, istakla je da nije donesena nikakva odluka jer se radi o neformalnom sastanku, dodajući kako su ipak imali priliku da razgovaraju u veoma pozitivnoj atmosferi o vrlo važnim pitanjima.

Upozorila je da ratovi uvijek izazivaju velike katastrofe, napominjući da se sirijski narod već dugo suočava sa takvom katastrofom.

Istakla je da EU pomno prati dešavanja u Siriji i poduzima sve moguće napore kako bi dala doprinos rješavanju krize u toj zemlji.

Na neformalnom sastanku u Beču učestvovali su šefovi diplomatija zemalja članica EU-a, a njima su se tradicionalno pridružili i kolege iz država kandidatkinja, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske.

Na dnevnom redu dvodnevnog sastanka su situacija na Bliskom istoku, transatlantski odnosi, migracije i kriza u Venecueli i zapadni Balkan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.