CG u potpunosti usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova - Gimnih

CG u potpunosti usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova - Gimnih koji je, u okviru austrijskog predsjedavanja EU, održan u Beču, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar Darmanović je kazao da je veoma važno što je tema proširenja visoko među prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, istakavši da je proces integracije od izuzetnog značaja za dalje, uspješno sprvođenje reformi ali i garancija sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana. 

Istakao je, takođe, da je Crna Gora, nakon što je prošle godine ostvarila jedan od dva glavna vanjskopolitička cilja - članstvo u NATO-u, u potpunosti usredsrijeđena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u okviru EU i šire, te na toj liniji istakli značaj jačanja efektivnog multilateralizma kao jednog od ključnih prioriteta Globalne strategije EU, kao i njegove uloge u prevazilaženju izazova i prijetnji sa kojima sa susrijeće savremeni svijet.

Tokom sastanka u Beču, kako se navodi, ponovljena je jasna evropska perspektiva zemalja regiona a razmijenjena su mišljenja o daljim aktivnostima u okviru austrijskog predsjedavanja, kako unutar Unije tako i u kontekstu snažnije podrške zemljama u pregovaračkom procesu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.