Evropljani većinom protiv pomjeranja sata dva puta godišnje
Ilustracija

28.oktobra poslednji put pomjeranje sata?

Evropljani većinom protiv pomjeranja sata dva puta godišnje

Većina građana Evropske unije izjasnila se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na ljetnje računanje vremena.

Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će posljednji put pomjeriti sat - u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vrijeme,prenosi Beta.

Više od 80 odsto ispitanika u najvećem onlajn istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomjeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list Vestafalenpost pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu.

U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi.

Ljetnje računanje vremena podrazumijeva pomjeranje časovnika kako bi tokom ljetnjih mjeseci u večernjim satima dan duže trajao.

To se praktikuje u najvećem dijelu Sjeverne Amerike i Evrope, dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.

Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše EURACTIV.com.

Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa "nije referendum" i da o ukidanju pomjeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament. 

Čini se, međutim, izvjesnim da će ljetnje računanje vremena biti napušteno.

Ljetnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Njemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, u cilju štednje energije.

Od 2002. pomjeranje časovnika regulisano je na nivou EU.

Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU da se direktiva o ljetnjem računanju vremena stavi van snage.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.