Kordić: Kuća Iva Andrića i Kanli Kula za novo doba
Kuća Iva Andrića

Herceg Novi zna da koristi Evropske Fondove

Kordić: Kuća Iva Andrića i Kanli Kula za novo doba

Direktorica kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi Simonida Kordić, za Kodex kaže da se u toj opštini trenutno sprovodi osam projekata iz fondova prekogranične saradnje Evropske Unije. Herceg Novi je kroz više od dvije godine postojanja Kancelarije uspio da privuče nekoliko miliona eura evropskog novca i već za narednu godinu stvara uslove za poboljšanje turističke i kulturne ponude.

„Od osam projekata koji se trenutno sprovode u Herceg Novom a realizuju kroz fondove za prekograničnu saradnju Evropske Unije, najzanimljiviji su projekti nabavke opreme za digitalizaciju Kanli Kule i restauraciju kuće Ive Andrića. Sve se to događa u okviru realizacije evropskog projekta Coco tour.“, kaže za Kodex Simonida Kordić.

Evropska Unije je ovu godinu i inače proglasila godinom kulturne baštine. Zbog toga ne treba da čudi da se sredstva evropskih poreskih obveznika ulažu u crnogorsku kulturnu baštinu što Kanli Kula i kuća jedinog balkanskog nobelovca svakako jesu. Kanli Kula će kroz ovaj projekat biti opremljena savremenim digitalnim i 3D sadržajima kroz koje će Novljani i njihovi gosti „putovati“ kroz istoriju ovog grada i biti u prilici da se „sretnu“ sa svim istorijskim ličnostima koje su obilježile Herceg Novi. 

“Nedavno je raspisan tender za nabavku opreme za digitalizaciju Kanli Kule. Kada proces bude završen i kada bude odabran nabavljač biće potrebno oko šest mjeseci da se cjelokupna oprema instalira i da se kreiraju potrebni interaktivni sadržaji. Dakle, očekujemo da će se na Kanli Kuli “putovati” istorijom Herceg Novog već od marta. U svakom slučaju digitalna Kanli Kula biće na raspolaganju Novljanima i turistima već naredne turističke sezone.” kaže za Kodex direktorica kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi Simonida Kordić.

kordic

Simonida Kordić

Za kuću nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, poslije par godina njenog potpunog zaborava pa i ruiniranja, opštinska vlast bila je opredjelila sredstva za njenu restauraciju. Iz evropskih fondova za taj obiman projekat opredjeljeno je nešto malo manje od 200 hiljada eura.

Tako će kuća Iva Andrića proći kroz sličan proces kroz koji će proći i Kanli Kula.

“Sa jeseni na kući Iva Andrića započinju građevinski radovi koji se tiču stvari kao što su zamjena parketa ili stolarije. Tim radovima poboljšaće se rekonstrukcija same kuće u skladu sa muzeološkim standardima jer nam je namjera da ona bude interaktivni muzej i još jedan kulturni centar Herceg Novog. I kuća Iva Andrića biće digitaliziovana. Ovo su projekti koji angažuju digitalne tehnologije u svrhu očuvanja tradicionalnih vrijednosti koji će Kanli Kulu i kuću Iva Andrića uvesti u novo doba.” kaže za Kodex Kordić.

imagesslikegradovihnobjektikanlikulavazduh

Kanli Kula, foto:Radio Jadran

To novo, digitalno doba, jedna je od glavnih odrednica razvoja koje je sebi zacrtala Evropska Unija.  Projekti koje realizuje kancelarija za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi uklapaju se ono što su intencije Evropske Unije. Afirmacija univerzalnih i kulturnih vrijednosti sa kojima Herceg Novi sigurno ima razloga za ponos. To je prepoznala i Evropska Unija finansiranjem projekata koji su u toku ali Kordić najavljuje da se tu neće stati.

“Već imamo dosta spremljenih projekata koji čekaju na naredne pozive iz Evropskih fondova za raspodjelu sredstava.” zaključuje razgovor za Kodex  direktorica kancelarije za međunarodnu saradnju opštine Herceg Novi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.