Zasijano 72 ha povrća više nego prošle godine
Foto:Ministarstvo poljoprivrede

Proizvođači povrća investirali više od 923 hiljade eura

Zasijano 72 ha povrća više nego prošle godine

Koristeći bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz javni poziv iz Agrobudžeta, proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali su ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači su od Ministarstva poljoprivrede dobili bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura.

Iz tog resora naglašavaju da je interesovanje povrtara da unapređenju proizvodnju i ove godine bilo povećano, čime je nastavljen trend rasta broja korisnika podrške i zasijanih površina.

"Podržan je 321 proizvođač povrća, što je 74 proizvođača više u odnosu na prethodnu godinu.  Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568ha, dok je u 2018. godini zasijano 640ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom. U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto", kazali su iz poljoprivrednog resora.

Podsjećaju, da su kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu, koji je objavljen u februaru ove godine, proizvođači imali mogućnost da dobiju podršku u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. 

"Podsjećamo da ove godine posebna pažnja bila na proizvodnji u zaštićenom prostoru, te je uvedena nova mjera podrške za nabavku UV folija. Po ovom osnovu ukupno 55 proizvođača povrća ostvarilo je podršku u iznosu od oko 20 hiljada eura, za nabavku folije za plastenike površine 7,8ha", saopštili su iz Ministarstva.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.