Radne dozvole u Njemačkoj brže neko ikad,
Foto: Ilustracija

Očekuje se još veći odliv stanovništva

Radne dozvole u Njemačkoj brže neko ikad, "samo dođi"

Njemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

"U Njemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je 'de jure'. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu", ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

Kako kaže, zbog toga se očekuje još veći odliv stanovništva. 

"Svaki kvalifikovani radnik koji uspije da dođe u Njemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže vještine i znanje", ističe on. 

Napominje da useljavanje u Njemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge njemačke firme daju premije onim radnicima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad, prenosi Klix.ba

"Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, na primjer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: 'Samo dođi", napominje Kebić. 

"Najvažniju ulogu na kraju uvijek igra poznavanje njemačkog jezika", ističe Kebić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.