Dragan Marović na slobodi
Dragan Marović, foto: Arhiva

Izdržao zatvorske kazne

Dragan Marović na slobodi

Bivši funkcioner budvanske opštine Dragan Marović napustio je Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, nakon što je izdržao zatvorske kazne na koje je bio osuđen u slučajevima "Zavala" i budvanskim aferama „TQ Plaza“ i izgradnja donjeg bulevara u Budvi.

U slučaju „Zavala“ Marović je osuđen na dvije godine zatvora dok je bivši predsjednik opštine Budva Rajko Kuljača dobio dvije i po jer su zloupotrijebivši položaj prilikom izgradnje fabrike vode oštetitli budžet za 821.599 eura.

Ranijim presudama Višeg suda Marović je bio osuđen na četiri godine zatvora, a Kuljača godinu više. U tom slučaju predsjednik komisije koja je procjenjivala radove na fabrici Osmoze i bivši poslanik Đorđe Pinjatić osuđen je na godinu zatvora. Ranijim presudama on je osuđivan na tri godine. Članovi komisije Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro umjesto dvije dobili su po godinu zatvora.

Vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ d.o.o. Budva Dragan Sekulić umjesto tri i po, posljednjom odlukom, osuđen je na godinu zbog zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja.

Marović je sklopio nagodbu sa Tužilaštvom i pristao da odleži sedam mjeseci zbog zloupotrebe položaja putem pomaganja prilikom preraspodjele poslovnog prostora u poslovnom centru ,,TQ Plaza“ čime je opštinska kasa oštećena za višemilionski iznos.

Prema navodima optužnice, Marović se 2007. godine kao sekretar Sekretarijata za urbanizam i investicije u Budvi udružio u kriminalnu grupu na čijem je čelu bio njegov brat Svetozar Marović, u okviru koje je, zloupotrebom službenog položaja, omogućio drugima sticanje imovinske koristi na štetu opštine Budva.

Marović je, prema stavu Tužilaštva, omogućavanjem povlašćenog položaja u tenderskoj proceduri, a kasnije i neadekvatnom kontrolom situacija na izgradnji lokalnog puta u Krapini pričinio štetu opštini Budva u korist Gugi komerca, vlasnika Branislava Savića, u iznosu od 1.150.457,607 eura. Marović je, prema navodima optužnice, omogućio toj firmi da protivpravno stekne i dodatnih 3.7066.160,57 eura.

Njegov brat Svetozar bio je pritvoru pola godine, a na slobodu je pušten nakon priznanja krivice i nagodbe da odleži tri godine i devet mjeseci jer je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budvanski budžet za više desetina miliona eura.

Svetozar Marović, kao ni njegov sin - Miloš Marović nijesu odležali kazne, a za njima su raspisane potjernice.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.