Trovanje gasom u Narodnoj biblioteci, dvoje radnika umrlo
Foto: N1

Incident sa CO2

Trovanje gasom u Narodnoj biblioteci, dvoje radnika umrlo

Dvoje radnika jedne firme za protivpožarne sisteme preminulo je uslijed trovanja ugljen - dioksidom (CO2) u zgradi Narodne bliblioteke u Skerlićevoj ulici u beogradskom naselju Vračar.

Dvoje radnika isprobavalo je funcionisanje protivpožarnog sistema biblioteke. Kako se pretpostavlja, došlo je do curenja gasa CO2, saznaje N1.

Ekipe Hitne pomoći reanimirale su radnike na mjestu događaja, ali, nažalost, bezuspješno.

Dio oko Narodne biblioteke obezbjeđuju policija i vatrogasci.

CO2 je vrlo zapaljiv gas, posebno opasan po respiratorne organe. Individualna osjetljivost na njega je različita, a srčani i plućni bolesnici su rizična kategorija. Akutno trovanje i njegovi simptomi zavise od koncentracije ugljen-dioksida i trajanja izloženosti njemu.

Osim djelovanja na nervni sistem i gubitka svijesti, ugljen-dioksid u velikoj koncentraciji može da izazove i paralizu mišića, poseb­no miokarda, pa može doći do konvulzije, hipotenzije, smrti...

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.