Današnji svetac slave sve vjere: Ako večeras ugledate zvijezdu padalicu zamislite želju
Mučenik Lavrentije

Današnji svetac slave sve vjere: Ako večeras ugledate zvijezdu padalicu zamislite želju

Pravoslavna crkva i vjernici danas, 23. avgusta, slave Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona.

Predanje kaže da je porijeklom bio iz Albasete u Španiji i učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta.

Kao rizničar i crkveni blagajnik prenio je sve crkvene dragocjenosti u dom udovice Kiriakije, kojoj je stravične glavobolje izliječio dodirom ruku, a jednom slijepcu povratio vid.

Car Dekije je bio riješen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju: "Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?".

Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija.

Budući da je avgust kada pada njegov dan, poznat po kišama meteora koje šaraju i uljepšavaju nebo, stari su od davnina govorili da su to zapravo “suze Svetog Lavrentija”. Vjeruje se da, ko god noćas vidi zvijezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje.

Papa ga je utješio prorekavši da će i on podnijeti za Hrista još veće muke, te da će kroz tri dana poći za njim. Pošto su ga uhvatili, rimski prefekt mu je dao rok od tri dana da preda crkveno blago, a on ga je podijelio siromasima.

Kada je bačen u tamnicu, tu je sreo dugogodišnjeg čuvara Lukilija, kog je izliječio od sljepila.

Mučenik Lavrentije predao je dušu Bogu pošto je osuđen na udaranje kamenjem po licu i lancem.

Drugo predanje kaže da su ga spalili, a da je on u jednom trenutku čak rekao: Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite.

Naši stari su vjerovali da se baš zbog toga na ovaj dan valja što više smijati.

Ovog sveca slave sve vjere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.