Pčelari podvalili kupcima: Prodavali šećerni sirup umjesto meda
Med naspram falsifikata

U julu van prometa stavljeno i ocijenjeno nebezbjednim 75 kilograma meda

Pčelari podvalili kupcima: Prodavali šećerni sirup umjesto meda

U julu je van prometa stavljeno i ocijenjeno nebezbjednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litra maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da određena količina koju su pčelari prodavali kao med, zapravo je bio “falsifikat”, jer je u pitanju bio gusti šećerni sirup.

Ovo piše u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove za jul, u kome je istaknuto da je rađena pojačana kontrola na turističkim mjestima u Crnoj Gori i da su pronađene brojne nepravilnosti,prenosi Pobjeda.

Nastavljena je kontrola prometa meda i maslinovog ulja na lokacijama koje se nalaze na putnom pravcu ka Nikšiću, Zabljaku, Njegušima, Mojkovcu i Kolašinu, Đurđevića Tari, Nacionalnom parku Durmitor kao i pijacama u Tuzima, Podgorici, Tivtu, Kotoru, Ulcinju i Budvi. Oduzeti proizvodi su ocijenjeni nebezbjednim jer nijesu ispunjavali propisane zahtjeve za stavljanje na tržište, između ostalog, prodavci nijesu posjedovali dokaz o porijeklu ili proizvođaču ove hrane, proizvodi nijesu bili označeni i nijesu čuvani na propisani način piše u dokumentu.

Cilj ovakvih kontrola, kako piše, je da se spriječi ponuda nebezbjedne i sumnjive hrane, ali i da se zaštiti zdravlje potrošača i spriječe prevare potrošača.

“Laboratorijskim ispitivanjima je utvrđeno u više od 50 odsto ispitanih uzoraka da ne ispunjavaju propisane zahtjeve kvaliteta u skladu sa pravilnikom o minimalnom kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda: aktivnost dijastaze, količina šećera saharoza, slobodne kisjeline, količina hidroksimetilfurfurala (HMF) iznad dozvoljene i drugo, a zasve ispitane uzorke meda i maslinovog ulja utvrđeno je da ne ispunjavaju zahtjeve u skladu sa uredbom o informisanju potrošača. U ispitanim uzorcima nije utvrđeno prisustvo supstanci koje mogu uticati na zdravlje potrošača. Rezultati ispitanih, pojedinih parametara kvaliteta ukazuju da se radi o „falsifikatu”, odnosno da ispitani uzorak nije proizvod pčela što jasno ukazuje da su prodajom ovakvih proizvoda potrošači prevareni i dovedeni u zabludu da imaju u ponudi med, a zapravo je u pitanju gusti šećerni sirup”, istaknuto je u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.