Na primorju prepolovljen rod maslina
Ilustracija

Na primorju prepolovljen rod maslina

U većini maslinjaka na crnogorskom primorju, prema sadašnjim pokazateljima, rod će biti lošiji u odnosu na prošlu godinu u prosjeku za polovinu. Vremenske prilike su pogodovale maslininoj muvi i svrdlašu, koji su desetkovali prinos.

Berba maslina, deseta u organizaciji Maslinarskog društva Boka, trebalo bi da počne sredinom oktobra, ali još nije poznato na čijem će maslinjaku biti obavljena. Domaćin prošlogodišnje prve berbe bio je predsjednik Društva, Obrad Mandić.

Berba će biti upriličena na maslinjaku u kojem je rod bio najbolji, pa stoga članovi Maslinarskog društva Boka ovih dana obilaze maslinjake i procjenjuju koliki bi mogao biti rod, priča za Radio Jadran, izvršna direktorica Društva, Vesna Đukić:

„Ima mjesta na kojima je maslina dobro rodila, jer su maslinari na vrijeme obavili zaštitu, pa su plodovi ostali čitavi. Međutim, većina lokaliteta koje pratimo nijesu na vrijeme tretirani, pa će tu biti najviše štete. Najbolja situacija je u Kavču, Radovićima i na Luštici. U Tivtu, Donjoj Lastvi, na još nekoliko lokacija u Donjem Grblju muva je dosta toga „ponijela“, vidjećemo što će do berbe ostati“, precizirala je Đukić.

Vremenske prilike izuzetno su pogodovale maslininoj muvi i svrdlašu od početka godine, a njihov „uticaj“ procentualno nije zanemarljiv. Na to, osim maslinara, ukazuju i iz podgoričkog Biotehničkog fakulteta:

„Maslinina muva bila je vrlo aktivna ove godine i temperaturne oscilacije i dosta kiše, su joj odgovarale za jačanje populacije. Ima lokaliteta gdje je 85% zasada pod infestacijom, odnosno plod zaražen larvama muve. Na drugima je recimo „napad“ 10% ili „samo“ 2-3% što nije strašno. Osim toga ni svrdlaš nije poštedio masline ove godine, jer smo na dosta plodova primijetili veliki broj uboda“, dodala je ona.

Prema riječima Vesne Đukić  još nije kasno da maslinari zaštite nešto od plodova, ali apeluje na veću odgovornost onih koji su kasno krenuli sa prevencijom. Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uputila je preporuke za zaštitu stabla i plodova opštinama Bar i Ulcinj, međutim, Đukićka napominje, da bi njih trebalo da se pridržavaju i bokeški maslinari.

„Ovo je trenutak kada treba prskati. Mogle bi poslužiti i ekološke, zelene vrećice za zaštitu, ali bilo je slučajeva da su maslinari skeptični, jer ne znaju kakav će efekat zaštitte biti. Sa druge strane, imamo onih koji postave vrećice, a komšija do njih nije toliko revnosan. To je problem kom se moramo posvetiti jednako kao i preporukama Uprave“, zaključila je ona.

Iz ovog društva podsjećaju da je avgust  najbolje vrijeme za pripremu terena i vađenje rupa za sadnju maslina u jesen. Broj sadnica, gustina sadnje i sorte, zavise od veličine i položaja parcele, nadmorske visine, strukture i sastava zemljišta.

Prije nabavke sadnica trebalo bi napraviti analizu stanja, pogledati koje se sorte nalaze u blizini, raspitati se kod starijjih kako su to radili naši preci, obaviti analizu zemljišta, posavjetovati se sa stručnjacima, isplanirati radove i troškove, pa tek onda krenuti u akciju. Pri kupovini sadnog materijala, neophodno je obratiti pažnju na sve detalje i kupovati materijal licenciranih proizvođača.

Inače, Maslinarsko društvo Boka i ovog ljeta je u Tivtu organizovalo 5 promotivnih manifestacija – dvije pod nazivom Noć tradicionalnih proizvoda i vina i tri manifestacije Bokeška maslina. Na njima su bokeški i maslinari iz drugih opština imali priliku da ponude maslinovo ulje i druge proizvode od masline, zatim vino sir, ali i rukotvorine.

Radio Jadran

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.