Grč u nogama ukazuje na ozbiljne probleme sa arterijama
Ilustracija

Grč u nogama ukazuje na ozbiljne probleme sa arterijama

Povremeno stezanje ili grč u listu potkoljenice, koji može da se proširi i na butinu, može da nastane zbog manjka minerala u tijelu, najčešće usljed pretjeranog znojenja, ali često ukazuje i na kritično suženje ili potpuno zapušenje arterije noge.

- Mjesto stezanja, odnosno bola, ukazuje na to da je problem sigurno u arterijama butine, a moguće je da postoje i suženja arterija u preponama ili karlici, odnosno trbuhu - kaže dr Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije u "Euromediku" za Novosti.

- U tom slučaju neophodan je pregled, koji podrazumijeva opipavanje pulseva na nogama i utvrđivanje prisustva ili odsustva promjena na koži stopala usljed ishemije. Zatim slijedi određivanje kolor-dopler indeksa, kojim se utvrđuje odnos krvnog pritiska na nogama i krvnog pritiska na rukama, koji ljekara upućuje na to u kojoj je mjeri organizam sam uspio da kroz manje krvne sudove obezbijedi snabdevanje nogu krvlju.

Sagovornica Novosti objašnjava da poslije pregleda ljekar odlučuje da li je potrebno odmah da se uradi angiografija ili snimanje krvnih sudova sa kontrastom i preduzme neka od metoda revaskularizacije, kao što je ugradnja stenta ili bajpasa.

U slučaju kada se utvrdi da nema kritičnog suženja krvnog suda, preporučuje se liječenje ljekovima. Veoma je važno i svakodnevno hodanje, i to preko granice bola, jer popravlja protok krvi. Od velikog značaja je i prestanak pušenja, jer ono dokazano ubrzava i pogoršava aterosklerozu i neminovno dovodi do komplikacija, od kojih je najteža pojava gangrene.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.