Otkrivena najtoplija planeta u svemiru
Ilustracija

Naučnici u čudu

Otkrivena najtoplija planeta u svemiru

Naučnici NASA-e otkrili su najtopliju eksoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe.

Naučnici su došli do nevjerovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro.

Stručnjaci vjeruju da temperatura eksoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) bi mogla da iznosi oko 4,300 stepeni celizijusa, što govori da je ovo najtopliji svijet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvijezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa.

"Planeta Kelt-9 je gasni džin- velika je kao tri Jupitera, ali je upola manje gusta", objasnili su iz NASA-e.

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvijezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b "naduva kao balon".

Kako je poznato toplotu uzrokuje zvijezda Kelt na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni, koja je 30 puta bliže svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu.

Zbog toga što je tako blizu zvijezde Kelt, planeta kruži oko zvijezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvijek okrenute prema Suncu.

"Temperature su tako visoke, pa iako je riječ o planeti ona ima atmosferu zvijezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu, i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature.

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete.

Ova planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svjetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.