Kada prestaju da rastu grudi?
Ilustracija

Kada prestaju da rastu grudi?

Većini žena se grudi potpuno razviju tri do četiri godine nakon prve menstruacije, a proces rasta grudi završi u prilično ranoj životnoj dobi.

Veličinu grudi određuju faktori poput genetike, težine, godina i trudnoće, a promjene u veličini i obliku grudi događaju se tokom cijelog života, ali u određenoj dobi grudi prestanu rasti.

Veličina grudi stalno se mijenja, a može varirati čak i do jedne veličine korpe grudnjaka. Menstruacija takođe utiče na promjenu u veličini.

Tokom trudnoće grudi narastu i po nekoliko brojeva, a tkivo se može jako raširiti pa se možda neće moći potpuno vratiti na prethodno stanje.

Osim toga i dojenje može uzeti svoj "danak" i promijeniti izgled dojki.

Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji potom utiču na tkivo u grudima određujući gustoću, ali i izgled kože.

wall.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.