Kamiondžija postao simbol nesreće u Đenovi: Ni sam ne vjerujem, tresem se još, ponovno sam se rodio
Foto: Stefano Relandini

Gledao smrti u lice

Kamiondžija postao simbol nesreće u Đenovi: Ni sam ne vjerujem, tresem se još, ponovno sam se rodio

Kamiondžija (37), koji se zaustavio tik ispred provalije nakon urušavanja vijadukta u Đenovi, postao je simbol tog užasnog dana. Drugi je vozač sletio i ostao živ .

"Začula se strašna grmljavina i tad sam odletio. A onda - kao da je sve utihnulo. Ničeg se ne sjećam, osim da sam stajao u provaliji ispred kamiona", rekao je vozač nakon urušavanja mosta italijanskim novinarima.

Gledali su ga zaprepašteno. Muškarcu je glas podrhtavao dok je govorio. Bio je blijed, a preko ramena je imao gazu. .

"Šta da vam kažem. Dogodilo se čudo. Ni sam ne vjerujem, tresem se još. Ponovno sam se rodio", u suzama će vozač. Dodao je da je prošao samo s iščašenim ramenom koje su mu ljekari već sanirali.

Vijadukt Polcevera u Đenovi, poznat još i kao most Morandi, urušio se u utorak tokom nevremena. S njega se u ponor strmoglavilo više od 30 automobila koji su tada prolazili. Među njima je bio i on.

"Ne sjećam se kako sam se našao ispred kamiona. Vjerojatno sam ispao iz njega", objasnio je kamiondžija koji je čudom preživio. Poginulo je najmanje 39 ljudi, od toga troje djece od 8, 9 i 13 godina. Još je jedan kamiondžija preživio. Zaustavio se na rubu provalije.

Riječ je o Italijanu (37) koji je vozio kamion pun namirnica za trgovački lanac Basko. Đovani D’Alesandro, generalni direktor te kompanije, rekao je kako je muškarac doživio veliki šok te kako ne može davati nikakve izjave medijima.

542f4e4372b0b2512f54

Foto: Stefano Relandini

"Ispričao nam je da je pred sobom vidio cijelu kolonu automobila koja je sletjela u provaliju, a on je stao na kočnicu i zaustavio se na rubu. Zahvalan je što je preživio, ali i duboko potresen stravičnim prizorom koje je vidio te će mu trebati vremena da se od svega oporavi. Inače je oženjen i ima djecu", rekao je D’Alesandro.

Snimak kamiona koji stoji na rubu provalije obišao je svijet. Postala je, kako pišu italijanski mediji, simbol tragedije u Đenovi. Italijanski mediji otkrivaju da je među 42 žrtve nesreće bila i tročlana porodicaj Robiano: 44-godišnji informatičar Roberto, njegova 41-godišnja supruga Ersilia i njihov 9-godišnji sin Samuel. Ta porodica iz Đenove poginula je tokom putovanja na godišnji odmor na Sardiniju. Njihova tijela spasioci su pronašli nakon što su začuli zvono telefona. Bio je to telefon Ersilije, a na ekranu je stajalo “Mama”. Spasioci se, naravno, nijesu javili, a Ersilijina majka i Samuelova baka je, čuvši za tragediju, samo željela da provjeri je li s njenim najmilijima sve u redu.

Dan nakon nesreće Italija traži odgovorne za katastrofu. Na meti su se našle italijanske Autoputevi, tačnije grupa Beneton, koji se brane.

"Odgovorni imaju svoje ime i prezime, a to su Autoputevi. Svi koji sjede na vrhu te kompanije trebali bi dati ostavku", rekao je ministar Luiđi Di Majo.

Oni  kažu da nijesu odgovorni.

"Vijadukt je bio pod monitoringom kompanije Direzione di Tronso (takođe dio Autoputeva). Nakon svakog testiranja ishod je uvijek bio da most posjeduje odgovarajuću sigurnost", rekli su.

U međuvremenu, dok političari traže krivca, oko 300 vatrogasaca i spasilaca prekopava ruševine kako bi našli preživjele i tijela stradalih. Pomažu im i psi tragači. Do sada je hospitalizovano 16 ljudi, a mnogi od njih su u kritičnom stanju.

"Zahvaljujem vatrogascima, profesionalnim spasiocima i dragovoljcima koji su odmah intervenisali i koji i dalje traže preživjele",rekao je italijanski ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini. Dodao je kako se obvezuje Italijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo tako umrijeti u 2018. godini.

Most Morandi inače povezuje dvije strane Đenove i vodi do Savone i Ventimilje, a nalazi se na autocesti A10. Sagrađen je prije 50 godina. Vijadukt se nalazi iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Izvor: Hina/24 sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.