Evo šta da uradite kada vam izađe čmičak na oku
Ilustracija

Evo šta da uradite kada vam izađe čmičak na oku

Čmičak na oku nastaje kao posledica infekcije i u najvećem broju slučajeva prođe sam od sebe, u roku od nekoliko dana. Sadržaj iz njega se jednostavno iscijedi i iscuri.

Problem je međutim kako izdržati tih nekoliko dana jer čmičak tjera na trljanje oka, što je veoma teško kontrolisati, posebno kada je riječ o djeci.

Da bi se potpomoglo da upaljeni sadržaj iz ove gnojne loptice, iscuri što prije i čmičak traje kraće, treba ga grijati ali isključivo suvom toplotom. Za to će najbolje da posluži vruće skuvano jaje u ljusci. Primjenjuje se tako što se vruće jaje uvije u papirnu maramicu, prisloni na čmičak i drži dok je vruće.

Kao dobar izvor suve toplote umjesto kuvanog jajeta može da posluži i komad cigle ili crepa. Poznato je da ovi materijali odlično čuvaju toplotu. Primjenjuju se isto kao i jaje, držanjem na čmičku sve dok su vrući.

Neprijatnost koju izaziva čmičak, može se ublažiti i ako se na očni kapak stave kolutovi krastavaca ili presnog krompira. Biljke prije aplikacije na oko, moraju dobro da se operu, jer oko i kada je zdravo a naročito kada je bolesno, ne podnosi ni najmanju prljavštinu.

Od pomoći mogu da budu i pojedini biljni čajevi, kao što je čaj od nevena. Priprema se tako što se dvije kafene kašike osušenih cvjetova nevena stave u činiju, preliju sa dvije šolje ključale vode i posle 20 minuta se cvjetovi uklone cijeđenjem.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.