Golman hrvatske reprezentacije se oprostio od najdražeg dresa: Svi imamo rok trajanja
Danijel Subašić

Ostvario snove

Golman hrvatske reprezentacije se oprostio od najdražeg dresa: Svi imamo rok trajanja

Golman hrvatske reprezentacije, Danijel Subašić je u pismu javnosti naveo da je došlo vrijeme da se poslije 10 godina u reprezentaciji oprosti od najdražeg dresa i da je odluku o tome donio "mnogo prije početka Svjetskog prvenstva", na kome je Hrvatska zauzela drugo mjesto.

"Htio sam da zaključim reprezentativnu karijeru nastupom na Svjetskom, što je bio jedan od mojih snova. Svako od nas ima rok trajanja i na nama je da procijenimo koliko dugo možemo da igramo. Možda sam mogao da odigram još jedan ciklus, ali to bi možda bilo previše. Želim da moje drage kolege koje čekaju svoju priliku, ostvare svoje snove kao što sam i ja ostvario igrajući za Hrvatsku", naveo je Subašić, prenijela je Hina. 

On je zahvalio trenerima sa kojima je sarađivao a posebno je pomenuo Slavena Bilića koji ga je prvi pozvao u državni tim, kao i Zlatka Dalića, sa kojim je ekipa igrala u finalu Mundijala u Rusiji, prenosi Beta.

"Moj put je došao do svjetskog srebra u svjetom dresu za kojeg sam davao cijelog sebe, časno i ponosno u svakoj utakmici. Hvala svim saigračima, bez njih ništa ne bi imalo smisla. Proživljavali smo teške trenutke, ali proveli i mnogo lijepih. Ovo zajedništvo, skromnost i prijateljstvo iz Rusije pamtiću cio život. O utakmicama neću pričati, pričali smo na terenu zajedno, jedan za drugoga", naveo je Subašić.

Subašić (33) se tako oprostio od reprezentacije poslije Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića.

Subašić je bio prvi golman Hrvatske na dva velika takmičenja, Evropskom prvenstvu 2016. u Francuskoj i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje su njegove obrane bile ključne u postizanju najvećeg uspjeha u istoriji hrvatskog fudbala. 

U osmini finala protiv Danske odbranio je tri jedanaesterca i odveo ekipu u četvrtfinale. Protiv Rusije je odbranio dva penala, dok je u polufinalnom meču protiv Engleske dobrom intervencijom u prvom poluvremenu spriječio najboljeg strijelca turnira Harija Kejna da udvostruči prednost na 2:0. 

Finalna utakmica Svjetskog prvenstva bila je njegova 44. u dresu Hrvatske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.