Bjelopoljac se na dan obračuna vratio iz Srbije, na licu mjesta pronađeni pajseri i biber sprejevi
Elvis Ćatović i Safet Sako Kolić, foto: Facebook

Novi detalji pucnjave u Bijelom Polju

Bjelopoljac se na dan obračuna vratio iz Srbije, na licu mjesta pronađeni pajseri i biber sprejevi

Bjelopoljcu Elvisu Ćatoviću koji se sumnjiči da je u ponedjeljak,13. avgusta oko 23 sata i 30 minuta, u vatrenom okršaju ubio Željka Pavkova (47) i teško ranio Ljubomira Lazića(46), oba državljani Srbije, u naselju Potkrajci sinoć je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata, potvrdila je Kodexu državna tužiteljka Nada Bugarin.

Ćatović je u pucnjavi lakše ranjen a ko je pucao na njega pokazaće istraga.Nakon ukazane pomoći prebačen je u zgradu Centra bezbednosti Bijelo Polje i posle davanja izjave predat Tužilaštvu. Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju kvalifikovano smrtnom posledicom u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kako je kazao nadležni državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu Hasan Lukač na licu mjesta su zatečeni i izuzeti tragovi: čaure, neispaljeni projektili, dva pištolja, jedan kalibra 7,65mm sa prigušivačem koji je pronađen pored Pavkova, a takođe je od osumnjičenog Ćatovića oduzet pištolj kalibra 7,65mm.

Kako portal Kodex saznaje iz izvora bliskih istrazi, na licu mjesta su pronađeni i pajseri i biber sprejevi.

Branilac Ćatovića Drago Konatar je sinoć u izjavi za Kodex potvrdio da je njegov klijent tužiteljki Bugarin ispričao da sumnja da je nad njim korišćeno neko omamljuće sredstvo.

“Mnogih detalja se ne sjeća zbog tjelesne povrede ali i zato što je prema njemu upotrijebljeno neko omamljujuće sredstvo”, kazao je Konatar. 

391627192604262645914352131016232286027776n

Ćatović kasno sinoć saslušan u Višem državnom tužilaštvu

Ćatović je ispričao da je bio meta napada više od dva lica koje kako je kazao tužiocu nije poznavao i sa njima nikada nije imao kontakt.

“On je tri lica primijetio. U momentu dok je zaključavao automobil čuo je šum prilaska s leđa jednog lica, okrenuo se i u neposrednoj blizini od par metara vidio je nešto kao maglu nakon čega je počeo da gubi vid, udara tijelom od automobil i kuću s namjerom da pobjegne", rekao je Ćatovićev branilac.

Osumnjičeni je kazao i da se ne sjeća u kojem trenutku je smrtonosne hice ispalio u Pavkova i pucao u pravcu Lazića koji je zadobio teške tjelesne povrede. Konatar je sinoć kazao i da Ćatović nije mogao da pruži opis napadača. To je kontradiktorno u odnosu na njegov iskaz da ih ne poznaje i da nikad nisu bili u kontaktu.

Ćatović se tereti i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prema riječima njegovog branioca, Ćatović je kobne noći kod sebe imao pištolj koji je povremeno nosio i dodao da je njegov klijent primijenio nužnu odbranu.

Dugovi iz prošlosti povod za obračun?

Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, Ćatović je konstantno dobijao prijeteće poruke preko svog brata od tetke a vezano za obračun koji se desio u Njemačkoj kada je jednom Albancu nanio teške tjelesne povrede opasne po život zbog čega su njemačke vlasti raspisale i potjernicu za njim.

Nakon bjekstva iz Njemačke, utočište je pronašao kod kontroverznog sugrađanina Safeta Saka Kolića, takođe bjegunca iz švajcarskog zatvora u kojem je bio zbog više desetina provala i krađa, o čemu smo već i pisali.

Prema pouzdanim saznajima, Ćatović je hapšen i u Srbiji zbog "više krađa automobila domaćica" u Novom Sadu. Kako se sumnja, Ćatović je otuđena vozila prodavao u Crnoj Gori. Nakon hapšenja, Ćatović je pristao na saradnju sa tamošnjim Specijalnim Tužilaštvom u zamjenu za blažu kaznu. On je, kako saznajemo, istražnim organima odao imena saradnika u tom poslu a po cinkarenju je poznat i u Bijelom Polju, gdje se u poslu sa švercom narkotika i vozilima sumnjivog porijekla zamjerio, sada već bivšim saradnicima, iz rodnog grada.

Ćatović je istražiteljima ispričao da su državljani Srbije "došli da traže" reket i kako su objavili mediji, naplate dug. Da je bio svjestan da mu neraščišćeni računi predstavljaju opasnost potvrđuje i to što se uvijek naoružan kretao gradom što se i nije trudio da prikrije. Pištolj u ilegalnom posjedu koji je od njega oduzet nakon vatrenog obračuna ispred kuće je kao i džip marke nissan, kako se javno hvalio, dobio na poklon od Safeta Saka Kolića. Javna je tajna u Bijelom Polju da Kolić iz kuće ne izlazi bez zaštitnog pancir prsluka, pa se i u poslovima koji Ćatović vodi sa Kolićem, krije mogući motiv ovog obračuna.

Vidno nervozan Kolić je sinoć ispred zgrade Tužilaštva čekao okončanje saslušanja svog najbližeg saradnika. Mogući razlog za istu je i strah od ponovog "cinkarenja" Ćatovića koji je savršeno upoznat sa svim njegovim sumnjivim poslovima. Ćatović je u proteklom periodu bio stalno u društvu Kolića i za njega obavljao mnoge poslove vezano za izvođenje građevinskih radova. Tokom svoje saradnje, "proslavili" su se po zelenašenju, otimanju tuđe imovine ucjenama i prijetnjama a vrhunac drskosti i ruganja crnogorskim zakonima predstavlja to što su zaustavili izgradnju Glavnog gradskog trga nelegalnim objektom u glavnoj ulici u Bijelom Polju, koji Kolić 15 godina posjeduje bez ikakvih dozvola. Poznati po kontaktima sa islamskim ekstremistima, bahatosti i prgavoj naravi i brojnim drugim nemoralnim aktivnostima omraženi su kod doslednih vjernika Islama.

fbskkk

Foto:Facebook

Ćatović se u ponedeljak vratio iz Srbije

Iz Uprave policije juče su saopštili da su državljani Srbije ušli ilegalno u zemlju s namjerom da Bjelopoljca liše života. 

"Dosadašnje policijske aktivnosti ukazuju na sumnju da su Ž.P. (47) iz Srbobrana, državljanin Republike Srbije, i Lj.L. (46) iz Zemuna, takođe državljanin Republike Srbije, ilegalno ušli u Crnu Goru i došli do mjesta koje pripada Opštini Bijelo Polje a gdje živi E.Ć. u namjeri da ga liše života.U blizini kuće E.Ć, došlo je do, naime, kako se sumnja, upotrebe vatrenog oružja između Ž.P. i Lj.L. sa jedne i E.Ć. sa druge strane u kojoj je E.Ć. lišio života Ž.P. i zadao povredu Lj.L. dok je E.Ć. takođe zadobio povredu", saopšteno je iz Uprave policije.

Kodex pouzdano saznaje i da se Ćatović na dan obračuna, u ponedeljak, vratio u zemlju upravo iz Srbije.

Informacija da su na licu mjesta pronađeni pajseri i biber sprejevi ne idu u prilog tezi da je riječ o planiranoj likvidaciji, već o pokušaju zastraživanja i naplate duga, koji je pošao po zlu.

Tijelo ubijenog Pavkova je upućeno na obdukciju dok se Lazić nalazi se na liječenju u Kliničkom centru u Podgorici i stabilnog je stanja.

Ubijeni  Pavkov je bio član Crvenih beretki. Prema navodima beogradskih Novosti, učestvovao je na ratištima u Kninu i na Kosmetu 1999. godine, a ranjen je u Vukovaru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.