Počeo Gospojinski post: Najkraći i jedan od najstrožih, a ovo su pravila

Počeo Gospojinski post: Najkraći i jedan od najstrožih, a ovo su pravila

Godinu svakog pravoslavnog hrišćanina obilježe četiri velika posta: veliki post (vaskršnji), božićni, post svetih apostola i gospojinski. Danas je počio gospojinski, koji je posvećen duhovnoj pripremi uoči praznika Uspenje Presvete Bogorodice – Velika Gospojine. Evo po čemu se ističe.

Gospojinski post traje od 14. do 28. avgusta. Najkraći je od četiri velika godišnja posta, ali stroži od božićnog i apostolskog. Zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici vjernici ovaj post poste kao i Veliki post,prenosi Žena Blic.

To znači da se svi dani poste „na vodi“ osim subote i nedjelje, kada je dozvoljeno koristiti ulje i vino, a za praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji pada u vrijeme ovog posta, jede se i riba.

Važno je znati da, ako Velika Gospojina padne u srijedu i petak, ne mrsi se tog dana, već se jede riba, vino i ulje.

U našem narodu postoji običaj da se grožđe ne jede do Preobraženja, kada se u crkvama i dijeli narodu.

Praznik Velika Gospojina smatra se praznikom žena i majki.

Post pred Veliku Gospojinu ustanovljen je kako bi se svi sjećali Presvete Bogorodice i molili joj se. Ovaj post se prvi put pominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a konačno je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.