Prirodno sve žene: Tri napitka koja regulišu hormone
Ilustracija

Prirodno sve žene: Tri napitka koja regulišu hormone

Sve veći broj žena ima probleme sa poremećenim radom hormona, što dovodi do problema sa začećem i drugih zdravstvenih problema.

Kako biste pokušali da izbjegnete hormonske ljekove, možda je najbolje da prvo pokušate da riješite sve prirodnim putem.

Ovo su tri prirodna recepta koja uređuju lučenje hormona, ali nisu zamjena za ljekove kada su oni neophodni:

1. Topla voda sa limunom

Topla voda sa limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i probavu. Razlog za to je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, tijelo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže da se izbjegne dehidracija i poboljšava varenje.

Recept je vrlo jednostavan:

Iscijedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

2. Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koriste za jačanje mišića materice. Naučna istraživanja su potvrdila da ova biljka blagotvorno utiče na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tokom trudnoće, nemaju teškoća prilikom porođaja.

Prelijte jednu kašiku listova maline (mogu se koristiti i osušeni) sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti prije spavanja, pijte ga tokom dana.

3. Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu nivo hormona u organizmu. Ovaj napitak zagrijava, osvježava i umiruje. Sastojci čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšteno blagotvorno utiče na organizam. Kurkuma se smatra aktivnim začinom, koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

Pasta od kurkume

Sastojci:

1/4 šoljice praha kurkume

1/2 kašike mljevenog bibera

1/2 šoljice vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u maloj posudi za kuvanje i dobro promiješajte. Uključite ringlu na srednju jačinu i miješajte neprestano dok smjesa ne postane gusta pasta. To ne traje dugo, pa stalno miješajte. Pustite da se smjesa ohladi, a zatim je držite u maloj tegli u frižideru.

Zlatno mlijeko

Sastojci:

1 šoljica mlijeka

1 kašičica kokosovog ulja

1/4 do pola kašičice paste od kurkume

Med po želji

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke, osim meda, u šerpi za kuvanje. Uključite ringlu na srednju jačinu. Dok grijete mlijeko, obavezno neprestano miješajte i ne dopustite da prokuva. Dodajte med po želji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.