Vukmanović: Razvoj poljoprivrede i ribarstva u velikoj mjeri ostaje oslonac egzistencije stanovništva u NP Skadarsko jezero
NP Skadarsko jezero

Predstavljen Nacrt Prostornog plana

Vukmanović: Razvoj poljoprivrede i ribarstva u velikoj mjeri ostaje oslonac egzistencije stanovništva u NP Skadarsko jezero

Nacrt Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ sadrži detaljan koncept turističkog, kulturnog i poljoprivrednog razvoja Riječke nahije, saopšteno je na završnoj javnoj raspravi o tom dokumentu, organizovanoj u Prijestonici Cetinje.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Centra za urbanizam i arhitekturu su na zahtjev Prijestonice Cetinje predstavili građanima mogućnosti zaštite i valorizacije prirodnih potencijala ovog područja. Uloga Prijestonice jeste da predloži i podrži kvalitetne prijedloge, dok je na Ministarstvu održivog razvoja i turizma  i na obrađivačima planova odgovornost uspješne izrade ovog planskog dokumenta, saopšteno je iz Prijestonice.

Kako se navodi, planer u Centru za urbanizam i arhitekturu u Podgorici Ksenija Vukmanović kazala je da je osnovni cilj izrade Plana, za period do 2025. godine, da se kroz reviziju važećeg Prostornog plana iz 1999. godine stvore formalne i planske pretpostavke za razvoj i uređenje prostora Skadarskog jezera u skladu sa opredjeljenjima i principima održivog razvoja. Kako je navela, u odabranom scenariju održivog razvoja, prirodna osnova i dalje će biti od ključnog značaja za razvoj Nacionalnog parka i na njoj će se temeljiti koncept razvoja i valorizacije područja.

Vukmanović je objasnila da je uspostavljeno nekoliko nivoa zaštite prostora Skadarskog jezera, a da područje Riječke nahije pripada drugom i trećem stepenu zaštite.

„Područje koje pripada Prijestonici Cetinje je definisano kao obalni predio Riječke nahije sa četiri područja karaktera predjela sa određenim stepenom zaštite koji su bili dalji osnov za formiranje koncepta razvoja. Drugi stepen zaštite uspostavljen je na dijelu ribljeg staništa Karučko oko, u smislu očuvanja autohtonih vrsta, a na teritoriji Prijestonice zaštićeno je i nekoliko pećina. Ostali dio pripada režimu trećeg stepena zaštite“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, razvoj turizma, poljoprivrede, ribarstva ključni su segmenti u daljem privrednom razvoju kraja, a u funkciji valorizacije prirodnog i kulturnog nasljeđa.

„Razvoj poljoprivrede i ribarstva u velikoj mjeri ostaje oslonac egzistencije stanovništva u NP Skadarsko jezero i u zaštitnoj zoni. Kao segmenti poljoprivednog razvoja na teritoriji Riječke nahije prepoznati su vinogradarstvo i vinarstvo (prvenstveno u zoni Rijeke Crnojevića, Drušića i Rvaša), voćarstvo i maslinarstvo, prikupljanje ljekovitog bilja, pčelarstvo, stočarstvo i kozarstvo, ali i razvoj organske poljoprivrede. Takođe, Skadarsko jezero je važna regija za ribarsrvo, pa je u predjelu Riječke nahije predložena izgradnja pijace za prodaju poljoprivrednih proizvoda i ribe na Rijeci Crnojevića i sezonske pijace za prodaju ribe na Karuču“, naglasila je Vukmanović.

Ona je dodala da je dokumentom predviđena zaštita kulturno-istorijske baštine i dobara, potencijalnih arheoloških lokaliteta u Nacionalnom parku i zaštitnoj zoni. 

Nacrtom plana date su smjernice za razvoj turizma na kompletnom prostoru Nacionalnog parka i u pojedinim cjelinama, a prepoznati su potencijali za razvoj eko turizma, edukativno-istraživačkog, ribolovnog, rekreativnog, izletničkog, vjerskog, kulturnog turizma.

Da bi priča o valorizijacija ovog područja zaživjela, neophodna je dobra putna infrastruktura, a Vukmanović ističe da su predviđene intervencije u drumskom, jezerskom i željezničkom saobraćaju.

„To podrazumijeva utvrđivanje trase auto-puta Bar-Boljare - povezivanje sa trasom brze saobraćajnice, održavanje i sanaciju svih magistralnih i regionalnih puteva, posebno Virpazar-Ostros, sanaciju i dogradnju mreže lokalnih puteva, uvođenje parkinga, poboljšanje javnog prevoza, uspostavljanje plovnih puteva, izgradnju kapiceta za međunarodni putnički jezerski saobraćaj i kasnije otvaranje plovnog puta Skadarsko jezero - Jadransko more“, kazala je Vukmanović.

Direktor Centra za urbanizam i arhitekturu Predrag Babić osvrnuo se na temu koja je proteklih dana izazvala najveću pažnju javnosti – izgradnju Porto Skadar Lake-a. Kompanija Montenegro rizort, koja gradi ovo odmaralište, zabrinuta je zbog predloženih rješenja Nacrta prostornog plana, kojim je, kako je saopštio njen predsjednik Lionel Sonigo, planirano svođenje projekta na deset do 20 odsto planirane zone.

Babić je objasnio da je državna studija lokacije (DSL) Mihailovići urađena 2014. godine i da su je u Planu tretirali kao stečenu obavezu.

„Samim tim ovaj Plan niti poništava važenje tog DSL-a, niti ga oživljava, jednostavno ne produžava stečene obaveze koje su DSL-om dodijeljene. Investitor je bio dužan da u roku od tri godine, od dana donošenja ovog planskog dokumenta, pribavi dokumentaciju neophodnu za izdavanje građevinske dozvole. U protivnom, postupkom izmjene i dopune DSL-a izvršiće se prenamjena prostora. Ne znamo da li je investitor ispunio taj uslov, a  same aktivnosti na terenu ne ukazuju na intenzivnu gradnju koja bi nagovijestila realizaciju projekta u predviđenom roku i nijesmo ga mogli prepoznati kao generator razvoja turizma i na tom prostoru“, objasnio je Babić.

Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana posebne namjene NP „Skadarsko jezero“ trajala je 20 dana, a građani su za to vrijeme mogli da podnose prijedloge i sugestije. Osim na Cetinju o tom dokumentu govorilo se u Podgorici i u Baru. Usvajanje Plana očekuje se u oktobru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.