Kraljevo: Pao na upaljenu motornu testeru, hodao kilometrima sa organima na otvorenom
ilustracija

Nezgoda u šumi

Kraljevo: Pao na upaljenu motornu testeru, hodao kilometrima sa organima na otvorenom

S. Đ. (56) iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje, u petak se povrijedio u šumi iznad varošice Ušće dok je sjekao drva, tako što je pao na uključenu motornu testeru koja je ušla unutar tijela, tik pored srca i isjekla ga sa strane.

Tako ranjen, prema pisanju Blica, pješačio je nekoliko kilometara kroz šumu, a onda je autom odvezen do Ušća, odakle su ga prebacili u kraljevačku bolnicu.

Samo zahvaljujući uigranom timu sastavljenom od, u tom trenutku najboljih hirurga u Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu, S. Đ. je danas živ. I čak više nije ni na aparatima, navodi beogradski list.

On je u petak motornom testerom sjekao stabla, ali se onda u djeliću sekunde, okliznuo i bukvalno "nasadio" grudima na motornu testeru koju je uključenu držao u drugoj ruci. Ona mu je otvorila grudni koš odmah ispod srca i isjekla ga lijevom stranom.

- Presjekao je plućnu i srčanu maramicu i povrijedio srčani mišić. Tako isječen je sišao do Ušća, a za to mu je trebalo sigurno dva sata. Prevezli su ga do bolnice u Kraljevu i odmah je stavljen na operacioni sto. Ali, radilo se o veoma teškoj povredi u blizini srca, sa kojom se veoma rijetko susrijećemo u našoj bolnici – ispričao je za "Blic" Zvonimir Veselinović, načelnik hirurgije u Kraljevu.

S. Đ. je do Kraljeva već bio izgubio poprilično krvi, ali sreća je bila da testera nije presjekla magistralni krvni sud. Koliko je bilo opasno, govori činjenica da je grudni koš bio toliko isječen da su mu se vidjeli unutrašnji organi. S obzirom na to da se tako teške operacije ne rade u Kraljevu, okupljen je najbolji tim hirurga i ovaj muškarac je operisan u Kraljevu.

- U trenutku kada smo ga stavili na sto, nismo znali šta je sve oštećeno. Bila bi strašna greška da je pacijent umro na putu do KBC u Kragujevcu. Povrede srca se jako rijetko operišu u kraljevačkoj bolnici, ali to je bila naša obaveza. Operacija je trajala oko dva sata, a kompletno medicinsko osoblje u operacionoj sali je radilo maksimalno skoncentrisano da bi ga spasili. I uspjeli smo – priča Veselinović.

Nevjerovatna situacija da je čovjek sve vrijeme bio svjestan.

- Vidjelo se da se radi o prekaljenom radniku, sposobnom za teške uslove rada. To ga je i održalo da ne padne, i da stigne do naše ambulante. Rekao nam je da 2-3 kilometra pješačio sam kroz šumu, pa tek onda stigao do auta i čovjeka koji ga je prevezao do Ušća. Imao je ranu dužine dvadeset centimetara široke oko tri centimetra. Čak je i dio rebra isjekao. Toliko je bila otvorena da se vidjelo kako radi plućno krilo dok diše. Slika koja se veoma rijetko viđa. Brzo smo ga pripremili za sanitet i poslali u Kraljevo – priča za Blic Dragoslav Dugalić, šef ambulante u Ušću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.