Norveška: Ministar podnio ostavku jer je službeni telefon nosio na ljetovanje
Per Sandberg

Norveška: Ministar podnio ostavku jer je službeni telefon nosio na ljetovanje

Norveški ministar ribarstva Per Sandberg podnio je ostavku nakon što je priznao da je prekršio vladine bezbjednosne protokole prilikom odmora u Iranu prošlog mjeseca.

Sandberg nije obavijestio kolege o tome gdje odlazi na odmor, a sa sobom je nosio službeni vladin mobilni telefon, zbog čega ga je ukorila premijerka Erna Soldberg jer je prekršio vladine propise o putovanjima, javlja agencija Anadolija.

Pedesetosmogodišnji Sandberg, inače čelnik antiimigrantske stranke Napredak, bio je na meti kritika i unutar stranke jer je u Iran poveo i svoju djevojku, 28-godišnju Bahareh Letnes, inače rođenu u Iranu, koja je državljanstvo Norveške dobila prije 10 godina.

3435

Ministar sa djevojkom, Foto: The Guardian

Manjinska koalicijska vlada Erne Soldberg, koja uključuje konzervativce, stranku Napredak i liberale, izgubila je popularnost kada je javnost u zemlji saznala za Sandbergovo putovanje.

Premijerka je izjavila da je od Sandberga odmah zatražila da telefon preda sigurnosnim službama na provjeru.

Inače, Vlada Norveške zahtijeva od ministara da obavijeste kabinet premijerke o tome gdje putuju tokom odmora, nezavisno o destinaciji.

Takođe im je zabranjena upotreba službenih vladinih telefona u zemljama s kojima Norveška nema uspostavljenu bezbjednosnu saradnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.