OVO voće i povrće ne bi trebalo da ljuštite
Ilustracija

OVO voće i povrće ne bi trebalo da ljuštite

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedjeti vrijeme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrijednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin – jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Svježi krastavci

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprječavaju zatvor.

Šargarepa

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite.

Američki nutricionista Kejti Kavuto kaže: "Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje".

Jabuke

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi.

"Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Kavuto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.