Čoguriću suđenje 18. septembra pred Apelacionim sudom
Foto: Portal Analitika

Čoguriću suđenje 18. septembra pred Apelacionim sudom

Mašanu Čoguriću, koji se tereti za dvostruko ubistvo braće Danijela i Davorina Ćulafića, sudiće se 18. septembra pred Apelacionim sudom. Čoguriću je suđenje zakazano nakon dvije ukinute presude Višeg suda u Podgorici. Braća Ćulafić ubijena su 15. februara 2014. u kafiću ,,Moskva“ na Starom aerodromu u Podgorici.

Jedan od metaka koje je Čogurić ispalio lakše je povrijedio trudnicu Ernanu Bećović (23), koja je u lokalu boravila kao gost.

Oba puta Viši sud je Čogurića osudio na 13 i po godina robije ali su te presude ukinte. Apelacioni sud je početkom decembra 2016. ukinuo prvostepenu presudu kojom je sudija Vladimir Novović osudio Čogurića na 13 godina i šest mjeseci zbog teškog ubistva u prekoračenju granica nužne odbrane i zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Danijel Ćulafić, kojem je Čogurić pucao u glavu, na mjestu je ostao mrtav, a njegov stariji brat, teško ranjen, izašao je ispred kafića, nakon čega je pao. Predmet je dodijeljen sutkinji Vesni Moštrokol koja je Čogurića osudila na istovjetnu kaznu ali je Apelacioni sud ukinuo i ovu odluku. U obrazloženju presude ona navodi da se Čogurić nije branio srazmjerno napadu.

Branilac Čogurića, advokat Danilo Mićović je obrazloženje suda ocijenio kao nedopustivo s obzirom na to da je okrivljeni bio napadnut metalnim boksom - predmetom kojim je mogao biti ubijen.

Mićović je ranije u završnim riječima zatražio oslobađajuću presudu, ističući da se radi o klasičnoj nužnoj odbrani, dok je tužilac Miloš Šoškić predložio maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Predstavnik oštećene porodice Borislav Ćulafić, otac ubijene braće, ranije je tražio izuzeće sudije Moštrokol, a na posljednjem pretresu optužio je i tužioca da ima krunsku ulogu ,,u suđenju koje je farsa“.

On je kazao da je svjedočenje Edina Kolašinca bilo u režiji odbrane, tvrdeći da je neko iz policije na mjestu ubistva podmetnuo metalni boks i pomjerao tijelo njegovog sina Danijela. On tvrdi i da je njegov sin ,,ovjeren“, što je vještak odbacio.

 Sa druge strane, optuženi Čogurić je prilikom davanja završnih riječi oba puta izrazio kajanje navodeći da mu je jako teško da živi sa teretom tragedije koja se dogodila februara 2014. godine. Nekoliko puta je isticao da bi volio da je on na mjestu braće Ćulafić. Prema optužnici, Čogurić je 15. februara 2014. godine sa umišljajem ubio braću Ćulafić, usmrtivši ih sa tri hica ispaljena iz revolvera. Sa dva hica u glavu i grudni koš ubio je Danijela, dok je jedan hitac ispalio u Davorina. Jedan od hitaca koji su pogodili Ćulafiće nastavio je putanju i ranio Ernu Baković u desnu nadlakticu, nanoseći joj lakšu povredu.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.