Lansira se svemirska letjelica koja će dotaći Sunce (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Moći će da podnese ogromne temperature

Lansira se svemirska letjelica koja će dotaći Sunce (VIDEO)

NASA se približava lansiranju svemirske letjelice kojoj je misija da se približi Suncu kao nijedan drugi objekat napravljen čovjekovom rukom.

Jedna od najambicioznijih misija u istoriji čovjekovog istraživanja svemira trebalo bi da bude započeta u subotu, kada je zakazano lansiranje solarne sonde „Parker“.

Konačan cilj letjelice je gornja atmosfera Sunca, u kojoj će trpjeti veliko zračenje i temperature do 1.377 stepeni Celzijusa, što je toplije od tački topljenja za najveći broj čeličnih legura.

Kako bi izdržala ekstremne temperature, sondin spoljni keramički omočat prekriven je slojem ugljeničnih vlakana, što će joj omogućiti da izdrži temperaturu do 1.650 stepeni Celzijusa.

Nakon što bude lansirana, sonda će putovati rekordnom brzinom od 690.000 kilometara na sat, prenosi RTS.

Trebaće joj šest godina da stigne do Sunca, koristeći gravitaciju Venere da stigne do ove zvijezde.

Letjelica će pomoći naučnicima da bolje razumiju prirodu i ponašanje Sunca, mjereći solarne vjetrove.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.