Dvodnevni filmski trening program u oktobru u Podgorici
Foto: Filmski centar Crne Gore

Predavanja najvećih stručnjaka

Dvodnevni filmski trening program u oktobru u Podgorici

Filmski centar Crne Gore uspostavio je saradnju sa jednom od vodećih platformi za filmske profesionalce u Evropi – EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs).

Osnovana 1988. godine, EAVE je vodeća platforma za obuku i jedinstvena međunarodna mreža filmskih profesionalaca, koja ima za cilj obezbjeđivanje profesionalnihmogućnosti za obuku i okupljanje producenata iz različitih regiona svijeta, sa ciljem unaprijeđenja filmske industrije i koprodukcionih saradnji, saopšteno je iz Fimskog centra Crne Gore.

Kako se navodi, dvodnevni trening program pod nazivom “EAVE on Demand – 2 day formula”, održaće se u Podgorici 2. i 3. oktobra 2018. godine. Program će biti koncipiran kao master predavanja i specijalizovane radionice, dok će  predavači biti eminentni stručnjaci iz oblasti filmske industrije u Evropi - Katriel Skori i Lise Lense Moler.

Katriel Skori (Izraelski filmski fond) studirao je na Filmskoj školi u Njujorku i vratio se u Izrael 1973. godine kako bi se pridružio "Kastel Films"-u u Jerusalimu (u to vrijeme vodećoj produkcijskoj kompaniji u Izraelu) kao šef produkcije. Bio je odgovoran za izradu velikog broja dokumentarnih i televizijskih serija i koprodukcija koje su osvojile mnogobrojna izraelska i međunarodna priznanja. Godine 1983. radio je kao saradnik na nagrađivanom  filmu “Beyond the Wall”.

On je 1984. osnovao producentsku kompaniju Belfilms Ltd koja je do 1999. godine proizvela preko 200 filmova uključujući različite nagrađivane igrane i dokumentarne filmove, TV drame i međunarodne koprodukcije. Od 1999. godine je izvršni direktorprestižnog Filmskog fonda Izraela. Godine 2018. nagrađen je počasnom nagradom "Golden Kamera" na Berlinalu za životno dostignuće.

Lise Lense Moller je producentkinja i izvršna direktorica "Magic Hour Films"-a (Danska).  Producirala je i sarađivala na velikom broju, kako igranih, tako i dokumentarnih i  kratkometražnihfilmova.

Producentska kompanija“Magic Hour Films” fokusira se na kreativne dokumentarne i umjetničke filmove sa međunarodnim potencijalom, kao što je film“BURMA VJ - Izvještavanje iz zatvorene države” Andersa Ostergarda koji ima 52 međunarodna priznanja i nominaciju za Oskara.

Pored toga, Lise ima dugogodišnji uspjeh u profesionalnom filmskom obrazovanju. Lise je centralna figura u danskoj i evropskoj filmskoj industriji, a takođe se bavi i nacionalnom filmskom politikom, kao član upravnog odbora Udruženja producenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.