Danas je Sveta Petka Trnova: Ovo su narodna vjerovanja i običaji
Mučenje Svete Paraskeve

Danas je Sveta Petka Trnova: Ovo su narodna vjerovanja i običaji

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Sveta Petku Trnovu. Ne treba je miješati sa Svetom Petkom, koja je rođena u Grčkoj, živjela je u 11. vijeku i praznuje se 27. oktobra.

Trnova Petka je ženski praznik, i savjetuje se da žene ne bi trebalo da mijese, kuvaju ili rade kućne poslove, jer u suprotnpom će tokom godine trnuti ruke, kako kazuje narodno vjerovanje.

Običaj je i da mlade djevojke beru cvijeće i njime ukrašavaju kuće, kako bi u domovima zavladali mir i sloge. Djevojčicama treba da se obuku nove haljine, da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali ljetnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu od roditelja hrišćana. Od malih nogu bila je okrenuta vjeri i Hristu, a u vjeri je bila tvrda i poštovala je sve smjernice, i druge podsticala da rade isto.

Kada su joj roditelji umrli, Paraskeva je podijelila sve svoje imanje bijednima, pa se zamonašila. Kao monahinja sa još većim žarom i vjernošću propovijedala je vjeru Hristovu ne skrivajući se ni od koga.

Ipak, rimski Jevreji optužili su je za propovijedanje zabranjene vjere, i izvedena je na sud pred carem Antoninom, koji je laskanjem pokušao da je razuvjeri od vjere u Hrista. Kada mu to nije pošlo za rukom, na glavu su joj stavili usijani šljem. No, Božja pomoć se čudesno ukazala, pa je ona uspjela da se izbavi i napusti Rim.

Ona je nastavila dalje da propovijeda vjeru, a još u dva grada su je izvodili pred sudije i i mučili je, ali se ona uvijek silom Božijom oporavljala i činila pritom velika čuda. Jednom je Paraskeva rekla knezu mučitelju: "Iscijeliše me, ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti".

Na kraju je Paraskevu knez Tarasije posjekao mačem. Tako je slavno završila svoj plodoviti život ova svetiteljka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.