Još jedan pomorski incident: Jedrilica zakačila školski brod
Ilustracija

Iskrivio mu petokraku

Još jedan pomorski incident: Jedrilica zakačila školski brod "Jadran"

Dva sata nakon pomorske nezgode na Prčanju u kojoj je crnogorski državljanin na američkom plovilu udario i povrijedio Ruskinju, u Boki se danas desio novi pomorski incident, ali sa obrnutim ulogama.

Ruski skiper koji je upravljao 13,7 metara dugom jedrilicom „Mon Abri“ koja vije zastavu SAD, prilikom manevra pristajanja na gradsku rivu Pine u Tivtu, zakačio je školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ koji je bio na svom stalnom vezu na Pinima.

Incident se dogodio oko 13 sati, a tom prilikom pričinjena je simbolična materijalna šteta jer je u kontaktu sa jarbolom i čeličnim sartijama jedrilice, iskrivljena velika mesingana crvena zvijezda petokraka na vrhu „Jadranovog“ kosnika (baštuna od prove).

O ovom nesvakidašnjem incidentu odmah su obaviješteni nadležni državni organi, a na lice mjesta stigao je inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar.

On je obavio detaljan pregled američke jedrilice i dokumentacije njenog ruskog skipera i napravio zapisnik o pomorskoj nezgodi.

Budući da je došlo do fizičkog kontakta dva plovila, o svemu je u skladu sa propisanom procedutrom, obaviještena i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore, ali s obzirom da civilne pomorske vlasti nemaju nadležnost nad „Jadranom“ koji je formalno ratni brod, popis i procjenu štete na jedrenjaku MVCG obaviće nadležna vojna komisija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.