Vuković: Po Baltićevom rječniku prijatelj je osoba koja prijeti bacanjem bombe
Branko Vuković

Vuković: Po Baltićevom rječniku prijatelj je osoba koja prijeti bacanjem bombe

Nakon što je funkcioner Demokratskog fronta i Nove srpske demokratije Mojkovac, advokat Nikola Baltić upitao lidera Demokrata Aleksu Bečića da li zna šta znači riječ prijatelj, reagovali su iz Bečićeve stranke.

Odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Branko Vuković je poručio da sve ukazuje da Baltić priprema neki leksikografski projekat, u čijem će rječniku riječ prijatelj značiti osoba koja prijeti bacanjem bombe na komšije, sugrađane i sunarodnike…

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti: 

Termini, vokabulari, rečnici, fond riječi, značenje riječi, definicije… U Baltićevom saopštenju sve ukazuje na to da nosilac liste Demokratskog fronta i advokat Gorana Stanišić Supice priprema neki leksikografski projekat. Ne sumnjamo da će se u Baltićevom rečniku iza riječi “prijatelj” naći definicija “osoba koja prijeti bacanjem bombe na komšije, sugrađane i sunarodnike”, a da će se kao ilustracija pojaviti fotografija Gorana Stanišića, bombaša koji, u Baltićevim očima, prosto zrači jednom ljudskom toplinom.

Raduje nas što Baltić priprema izradu rečnika, nadamo se da mu se nakon tog projekta neće dogoditi da, metodom samoposmatranja, utvrdi kako svašta pita. To da svašta pita je razumljivo pošto mu ništa nije jasno. Izrada rečnika je, po svoj prilici, tek u početnoj fazi, usljed čega dolazi do toga da se Baltić služi riječima čije značenje ne poznaje, kao što je to, na primjer, slučaj sa riječju “oda”. Mali doprinos Vašem leksikografskom čudu u nastajanju, Baltiću: oda je tekst koji se može posvetiti svima i svemu prije nego onima koji staju u odbranu bombašima i još se ponose time.

Ne možemo, a da ne primijetimo kontradiktornost u Vašem saopštenju, u kojem sve vrvi od etike i kodeksa, a koje završavate krilaticom “rekoh, i spasih dušu svoju”. Pitamo se, od čega to spasavate dušu, ako su Vaša postupanja u skladu sa etikama i kodeksima?

Međutim, ne čude Vaše kontradiktornosti u domenu gdje se govori o etici. Vi u svom saopštenju ionako dajete definicije bestidnosti, što će reći za koju ste oblast najkompetentniji.

Isto tako, predstavljate se kao neko ko umije da odvoji časno od nečasnog. Onda da Vam, kao stručnom licu, postavimo nekoliko pitanja.

Šta je časnije, advokate DPS-a Baltiću – braniti kriminalca koji je prijetio bacanjem bombe na časne Mojkovčane ili je, možda, časnije kada tvoji saborci glasaju za izbor predsjednika SO Glavnog grada iz redova DPS-a?

Šta je časnije, advokate mafije – glasati za Ustav Crne Gore kojim se ukida sve ono za šta se navodno boriš ili nakon toga napadati sve ostale da su protiv toga za šta ti navodno gineš?

Pametnom bi i ovo bilo dosta, ali pošto smo svjesni da razgovaramo sa ekspertom, koji bi iz jednako moralnih razloga branio i osobu koja je na Koniku 27. maja pokazala pravo lice DPS-a (isto ono koje pokazuje Supica), evo još jednog pitanja:
Šta je časnije, advokate mojkovačkog bombaša – kada tvoji saborci glasaju uzdržano za izbor predsjednika Opštine Žabljak i Opštine Kolašin ili kad neko glasa protiv?
Vjerovatno Vam smeta što ćemo se mi, dok dišemo, boriti protiv svega onoga što personifikuje DPS, čiji ste Vi advokat i, kako sami priznajete, intimus.
Na kraju, ne ljutimo se što predsjednika Demokrata oslovljavate sa “ti”, ali imajući u vidu da se “ti” kaže onima koji se vole i da je “ti” srdačnije od hladnog “Vi”, primjerenije je da se tako obraćate Supici i Markoviću, što ne sumnjamo i da činite.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.