Zemlje EU ne podržavaju američke sankcije Iranu
Ilustracija

Zemlje EU ne podržavaju američke sankcije Iranu

U zajedničkom saopštenju članica Evropske unije (EU) Francuske, Velike Britanije i Njemačke u vezi s novim paketom američkih sankcija zvaničnom Teheranu, poručeno je kako će EU odlučno štititi evropske kompanije koje posluju s Iranom.

"Odlučni smo u zaštiti evropskih kompanija koje posluju s Iranom u skladu sa zakonima EU te odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", navedeno je u saopštenju.

Ministri zemalja skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine sporazum sa Iranom koji je na snagu stupio 16. januara 2016. godine. Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zemlje članice EU objavile su zajedničko saopštenje u kojem je izraženo žaljenje zbog ovakve odluke Vašingtona.

Prema saopštenju, od sjutra će na snagu stupiti i novi pravilnik EU koji ima za cilj zaštitu evropskih kompanija.

U saopštenju je istaknuto i kako je Iran, prema do sada sačinjenih 11 izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (UAEA), ispunjavao odredbe ranije potpisanog sporazuma.

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da se njegova zemlja povlači iz sporazuma s Iranom, Stejt Department je objavio da prva etapa sankcija Iranu na snagu stupa 6. augusta 2018. godine, a druga 4. oktobra iste godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.