Njemačka ponovo uvodi vojni rok?
Ilustracija

Njemačka ponovo uvodi vojni rok?

U Njemačkoj je u toku burna diskusija o ponovnom uvođenju vojnog roka, to jest „službi za Njemačku", a nju je podstakla generalni sekretar vladajuće CDU Anegret Kramp-Karenbauer.

Ona je predložila da se za punoljetne građane uvede obavezna jednogodišnja „služba za Njemačku“.

Njena ideja predviđa da građani, kada napune 18 godina treba 12 mjeseci da se odluče hoće li Njemačkoj služiti u uniformi ili u socijalnim institucijama.

Prije osam godina je tadašnji ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg ukinuo vojnu obavezu u Njemačkoj.

On smatra da se mora građanima jasno ukazati na troškove, kao i ustavno-pravnu situaciju, jer uvođenje obavezne službe nije predviđeno Ustavom.

Podrška ideje „Službe za Njemačku“ došla je iz redova koalicionog partnera CSU, pošto je premijer pokrajine Saksonije Mihael Krečmer ocijenio da bi takva služba mogla doprinijeti boljem savaldavaju izazova u socijalnoj oblasti, ali i odbrani zemlje.

Predložio je i održavanje referenduma o ovoj inicijativi.

Na drugoj strani SPD i FPD odbijaju ovaj predlog smatrajući da to ne bi imalo smisla i donijelo bi samo dodatne troškove, ali istovremeno smatraju da treba ojačati dobrovoljnu službu.

Aktuelna ministarka odbrane Ursula fon der Lejen (CDU) za sada nije željela da se izjašnjava o novoj inicijativi.

Vojna obaveza u Njemačkoj ukinuta je jula 2011.godine, a do tada su građani imali mogućnost da biraju da li će zemlji služiti u uniformi, ili civilno „odraditi“ obavezu prema zemlji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.