Zvanično otvoren granični prelaza Božaj-Hani i Hotit
Foto: MUP Crne Gore

Strateški projekat prekogranične saradnje

Zvanično otvoren granični prelaza Božaj-Hani i Hotit

Danas je zvanično obilježen završetak rekonstrukcije graničnog prelaza Božaj/ Hani i Hotit.

Radi se o strateškom projektu prekogranične saradnje, u okviru kojeg je omogućena rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj, za koji je Evropska unija obezbijedila milion eura sa ciljem rješavanja problema saobraćajnih gužvi i povećanja bezbjednosti na tom pojasu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Govoreći na svečanom otvaranju rekonstruisanog graničnog prelaza, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Melvudin Nuhodžić istakao je da se radi o strateškom projektu, koji sa crnogorske strane obuhvata rekonstrukciju graničnog prelaza Božaj i izgradnju novog zajedničkog graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna-Grabon. 

"Projekat značajno utiče na dalje jačanje veza sa našim prvim komšijama, Republikom Albanijom, ali je, istovremeno, doprinos našoj težnji, koju uspješno sprovodimo kroz svoju evropsku integraciju na nacionalnom i regionalnom nivou, a koja ima za cilj da uslove na kapijama naših država usklađujemo sa onim što je pravna tekovina Evropske unije i Šengen standarda," rekao je Nuhodžić.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Fatmir Džafaj iskazao je uvjerenje da će kroz ovaj projekat biti unaprijeđena infrastrukturna povezanost dvije zemlje, te da će umnogome doprinijeti podizanju kvaliteta usluga za građane, ubrzati procedure i olakšati putovanja kako državljana dvije zemlje, tako i turista. 

„Naš je cilj da dostignemo namodernije standarde na ovom graničnom prelazu, koji će biti kompatibilni sa standardima EU“, kazao je ministar Džafaj i dodao da će projekat rekonstrukcije omogućiti bolje upravljanje graničnim prelazima i omogućiti efikasnije kontrole kako putnika, tako i robne razmjene između Crne Gore i Albanije. 

Ceremoniji su prisustvovali šefovi Delegacija Evropske unije u Podgorici i Tirani, ambasadori Aivo Orav i Romana Vlahutin, koji su naglasili značaj projekta u cilju boljeg povezivanja zemalja regiona. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.