Jugoslovenski spomenici u spotu poznatog svjetskog muzičara, među njima i Njegošev mauzolej(VIDEO)
Foto: Screenshot

Jugoslovenski spomenici u spotu poznatog svjetskog muzičara, među njima i Njegošev mauzolej(VIDEO)

Poznati di-džej Alan Voker snimao je spot za svoju pjesmu "Darkside" u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori na lokacijama velikih jugoslovenskih spomenika nastalih tokom 20. vijeka.

U novom spotu Vokera mogu da se prepoznaju spomenik Bitke na Sutjesci, na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću. 

Monumentalnu betonsku skulpturu na Tjentištu je, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci, 1971. godine izradio vajar Miodrag Živković. Spomenik je jedini dio memorijalnog kompleksa koji je preživio rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja zafalilo eksploziva. 

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Moslavini, u Hrvatskoj, rad skulptora Dušana Džamonje. Visok je 10, a širok 20 metara. 

Moslavačka gora je tokom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba. 

U spotu se vidi i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, čija gradnja je završena 1974. godine. 

Video počinje kadrovima slapova Kravice kraj Ljubuškog, u Bosni i Hercegovini.

Alan Olav Voker je dvadesetogodišnji norveško-britanski di-džej, koji je slavu stekao singlom "Faded" iz 2015. godine. 

Prošle godine časopis DJ Mag ga je stavio na 17. mjesto 100 najboljih di-džejeva svijeta, piše Indeks. 

Ovo nije prvi put da Voker snima u regionu. Prošle godine je objavio spot sniman u uništenom turističkom kompleksu u Kuparima, u Hrvatskoj.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.