Počinje nova sezona Prve crnogorske lige: Titulu brani nikšićka Sutjeska
Foto:Anadolija

Počinje nova sezona Prve crnogorske lige: Titulu brani nikšićka Sutjeska

Nova sezona crnogorskog fudbalskog šampionata počinje danas, duelom u Danilovgradu, gdje će domaća Iskra ugostiti podgoričku Budućnost. Titulu šampiona brani nikšićka Sutjeska, koja je uz Budućnost ponovo u krugu favorita za šampionski tron.

Od obnove crnogorske nezavisnosti, ovo će biti trinaesta po redu sezona Prve fudbalske lige Crne Gore. U borbi za bodove krenuće, kao i prethodne sezone, deset klubova. Osim duela u Danilovgradu, u prvom kolu se još sastaju OFK Titograd- Rudar, Zeta- Petrovac, Grbalj- Lovćen i Sutjeska- Mornar. 

Titulu šampiona brani Sutjeska, dok su Mornar i Lovćen povratnici u elitni rang crnogorskog klupskog fudbala. Upravo će ova dva kluba svoje domaće utakmice igrati u susjednim gradovima. Lovćen će, usljed gradnje stadiona na Cetinju, domaće susrete igrati u Podgorici, dok će tim Mornara nastupati u Petrovcu i Radanovićima. 

Od 2006. godine, Sutjeska i Budućnost bili su šampioni po tri puta, po dvije titule imaju Rudar i Mogren, dok su po jednom šampionsku titulu osvajali Zeta i OFK Titograd. 

Šest prvoligaša ima nove trenere

Većina prvoligaša u sezonu 2018/2019 ulazi sa novim šefovima struke. Naime, u šest ekipa došlo je do promjena na klupi, a mnoge ekipe su drastično promijenile i igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. 

Branilac titule Sutjeska, koju će i ove sezone predvoditi trener Nikola Rakojević, u međuvremenu je ostala bez najboljeg igrača iz prošle sezone Igora Ivanovića, koji je pojačao Budućnost. Ipak, u klub je stiglo pet novih igrača, među kojima su Ćetković i Cicmil iz OFK Titograda. 

Podgorička Budućnost novu sezonu počinje sa novim trenerom. Fudbalski stručnjak iz Srbije Zoran Govedarica, biće jedan od tri inostrana trenera u crnogorskom šampionatu, a imaće zadatak da šampionsku titulu vrati u glavni grad Crne Gore.

On je naslijedio Vladimira Vermezovića, koji je smijenjen pred kraj prošle sezone. Budućnost je pojačana Ivanovićem iz Sutjeske, a u klub se vratio nekadašnji izdanak škole kluba Draško Božović. 

Osim srbijanskog trenera Zorana Govedarice, koji vodi podgoričku Budućnost, ove sezone će crnogorske prvoligaše predvoditi još dva inostrana stručnjaka. Trener iz BiH Edis Mulalić vodiće ekipu Rudara iz Pljevalja, dok će nekadašnji hrvatski reprezentativac Igor Pamić, predvoditi ekipu OFK Titograda. 

Kada je u pitanju igrački kadar, u odnosu na prošlu sezonu, najviše odlazaka bilo je iz Budućnosti i Rudara, a najviše dolazaka u OFK Titograd, Rudar, Mornar i Iskru. 

Igraće se 180 mečeva

Timovi u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi će se nadmetati u četvorokružnom sistemu takmičenja - to znači da će se sve ekipe sastati između sebe četiri puta, po dva na domaćem i dva na gostujućem terenu. 

Igraće se 36. kola, a biće odigrano 180 prvenstvenih mečeva. Iz lige će direktno ispasti jedan tim, posljednjeplasirani, kojeg će zamijeniti pobjednik Duge lige. Dvije ekipe - osmoplasirana i devetoplasirana na tabeli - igraće baraž sa 2. i 3. iz Druge lige. 

Prvak Prve crnogorske fudbalske lige će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa dobiti mjesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

Izvor:Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.