Preživio snažne vjetrove, veliki snijeg i niske temperature: Spašen vojnik nakon 7 dana na planini
Foto: Tviter

Boravio u skrovištu koje je iskopao u snijegu

Preživio snažne vjetrove, veliki snijeg i niske temperature: Spašen vojnik nakon 7 dana na planini

Novozelandski zvaničnici su naveli da su 29-godišnjeg Terija Harča pronašli na planini Aspiring tokom misije u kojoj su učestvovala tri helikoptera.

Australijski vojnik koji je sedam dana boravio u skrovištu koje je iskopao u snijegu, na planini na Novom Zelandu, spašen je u petak, prenosi Anadolija.

Helikopterima su prebačeni i spasioci koji su dan ranije stigli do Harča, kao i još dvojica spasioca koji su bili na putu prema lokaciji.

Harč je u petak krenuo na uspon, a povratak je najavio za ponedjeljak. Zvaničnici su objavili kako je nestanak prijavio njegov prijatelj tog dana, kao i da je vojnik poslao signal za spašavanje.

Zvaničnici su saopštili kako je Harč iskopao sklonište u snijegu prije nego što su spasioci stigli do njega u četvrtak. Na tijelu je imao manje promrzline.

Kordinator misije spašavanja Majk Roberts je rekao da su uspjeli da spuste spasioce i ljekare iz helikoptera uprkos lošim uslovima i niskim oblacima. Dodao je da je nevjerovatno da je Harč bio u stanju da ustane i maše posadi helikoptera.

Zvaničnici su odlučili da je prerizično izvesti akciju spašavanja istog dana, iako su vojniku dostavili hranu, tople napitke i šator.

Nakon izbavljanja s planine, Harč je prebačen u bolnicu u Dunedinu.

Australijski vojnik je preživio snažne vjetrove, veliki snijeg i temperaturu od -16 stepeni Celzijusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.