Vulin: Nebo nad Srbijom je slobodno i sami ga čuvamo
Aleksandar Vulin

Vulin: Nebo nad Srbijom je slobodno i sami ga čuvamo

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je nebo nad Srbijom slobodno i da ga sami uspješno čuvaju pripadnici Vojske Srbije.

"Vojska Srbije, naše vazduhoplovstvo i avijacija su u stanju već sada da čuvaju naše nebo i da za to ne tražimo pomoć ni od koga", rekao je Vulin na aerodromu Batajnica gdje su pripadnici roda avijacije Vojske Srbije obilježili svoj dan u znak sjećanja na 2. avgust 1893. godine, kada je stupila na snagu uredba o vojnom ustrojstvu, javlja Srna.

Vulin je najavio i da će modernizacija avijacije biti nastavljena od "nabavke novih Mig-ova preko novih helikoptera do poboljšavanja materijalnog položaja pripadnika avijacije", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Avijacija je danas najvažniji rod vida Ratnog vazduhoplovstva /RV/ i protivvazduhoplovne odbrane /PVO/, a namijenjena je za dejstva po objektima u vazdušnom prostoru, borbu za prevlast u vazduhu, dejstva po objektima na kopnu i vodi, kao i izviđanje i prevoz vazdušnim putem.

Počeci srpske avijacije, kako navode vojni istoričari, vezuju se za 1912. godinu, kada su na školovanje u Francuske pilotske škole upućeni prvi letači.

Prva vazduhoplovna komanda formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine, a prva dejstva srpska avijacija ispoljila je prilikom opsade Skadra 1913. godine.

Veliki kvalitativan skok srpsko vazduhoplovstvo ostvarilo je na Solunskom frontu uz pomoć Francuske, nastavljajući tradicije srpske avijatike.

U periodu između dva rata, od prve dvije eskadrile razvija se moderno vazduhoplovstvo sa više stotina aviona.

U Aprilskom ratu 1941. godine, avijacija se kao glavna snaga tadašnjeg Jugoslovenskog kraljevskog vazduhoplovstva odlučno suprotstavila njemačkom Luftvafeu.

Tokom Drugog svjetskog rata dio letača nastavio je da se bori u sastavu savezničkih vazduhoplovstava, a dio je učestvovao u osnivanju jedinica avijacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ).

Iz tih jedinica avijacije, od 1945. do 1991. godine razvilo se respektabilno vazduhoplovstvo, čiji pripadnici su učestvovali u odbrani zemlje tokom NATO agresije 1999. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.