Kolegijum, foto: Uprava policije

Veljović održao prošireni Kolegijum

"Bezbjednosna situacija stabilna, uprkos izazovima"

Direktor Uprave policije MUP-a Veselin Veljović je danas, u policijskom kampu na Zlatici, održao prošireni Kolegijum sa pomoćnicima direktora i rukovodiocima policije u sjedištu Uprave i organizacionim jedinicama na terenu.

Na Kolegijumu je, kako je saopšteno iz Uprave policije konstatovan da je bezbjednosna situacija stabilna, uprkos izazovima koji su registrovani u prethodnom periodu.

"Zadatak Uprave policije, zajedno sa drugim nadležnim službama, biće da održi i ojača povoljan bezbjednosni ambijent za rad, djelovanje i život svih građana.

Borba protiv svih oblika kriminala, sa akcentom na organizovani, biće prioritet u radu i djelovanju policijskih službenika, a ovom problemu treba pristupiti sistemski, kako sa strateškog tako i operativnog nivoa", saopšteno je na Kolegijumu.

Veljović je naglasio da u tom smislu očekuje konkretne rezultate, te da je odgovornost svih starješina da obezbijede najefikasnije i zakonito vršenje poslova i zadataka iz svojih nadležnosti.

"Svaki pojedinac u službi mora dati maksimalni doprinos u realizaciji postavljenih zadataka, kako na pojedinačnom profesionalnom nivou tako i u timskom radu, uz sadejstvo i plansko djelovanje u rješavanju svih izazova koji se pred policiju postavljaju.

Poštovanje ljudskih prava i sloboda u postupanju policijskih službenika je imperativ, kao i profesionalna i institucionalna zaštita službenika policije u obavljanju poslova i zadataka iz policijske nadležnosti u borbi protiv svih vrsta kriminala i devijantnih ponašanja.

Unaprjeđivanje materijalno – tehničkih, operativno – taktičkih i ljudskih kapaciteta i resursa jedan je od prioriteta kako bi policija i u ovom segmentu pratila trend savremenih policijskih organizacija u uspješnoj borbi protiv kriminala, posebno najtežih krivičnih djela protiv života i tijela i počinjenih od strane organizovanih kriminalnih grupa i s tim u vezi kriminala koji je u vezi sa vršenjem kriminogenih aktivnosti ovih grupacija kao što su krijumčarenje i prodaja opojnih droga, zelenaštvo, iznuda i druga krivična djela", istakao je Veljović.

veljovickolegijum2

Prema njegovim riječima u prevenciji i represiji kriminaliteta važnu ulogu ima i operativni rad na terenu, koji je kako je kazao potrebno konstantno jačati kako bi se nastavio i ojačao trend otkrivanja, sprječavanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela, a posebno teških ubistava i ubistava nastalih u sukobu između organizovanih kriminalnih grupa, pojačanim preventivnim djelovanjem.

Na Kolegijumu je posebno naglašeno da je potrebno da se preduzmu mjere na nacionalnom i međunarodnom nivou u cilju lociranja i lišenja slobode lica koja se potražuju na osnovu započetih ili planiranih službenih postupanja.

"Izgrađeno povjerenje građana u rad policije potrebno je dodatno osnažiti i povećati ne samo konkretnim rezultatima koji su neophodni, već i planskom i koordiniranom prisutnošću policijskih službenika na terenu, što je i preduslov za jače sadejstvo i doprinos lokalnih zajednica u prevenciji i rasvjetljavanju kriminaliteta",kazao je Veljović.

Stabilni javni red i mir su takođe jedan od prioritetnih zadataka Uprave policije, kazao je direktor, kao i unaprjeđenje nivoa bezbjednosti saobraćaja i pojačan preventivni rad u tim segmentima.

veljovickolegijum3

Konstatovana je i kvalitetna saradnja policije sa svi organizacionim jedinicama MUP-a, uz neophodnost nastavka koordinacije i snaženja kapaciteta u dostizanju standarda i očekiavnih rezultata.

"Saradnja sa svim činiocima društva, među kojima su udruženja ranjivih grupa, lokalna zajednica, mediji i nevladione organizacije, će se odvijati na profesionalnom nivou, u skladu sa načelima zakonitosti, povjerenja i transparentnosti rada.

Međuinstitucionalna, regionalna i međunarodna saradnja policije sa relevantnim subjektima ostaje važna karika u rješavanju pitanja od šireg značaja i međunarodnog karaktera, sa punim doprinosom crnogorske policije kao uvaženog i pouzdanog partnera svih nivoa saradnje.

Stanje iz svih oblasti rada policije pažljivo će se pratiti, analizirati i planirati, kako bi policija uspješno odgovorila svim zadacima i izazovima i postigla još mjerljivije rezultate u narednom periodu", poručio je Veljović.

 

           

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.