Analitičari: Lokalni izbori u jednom danu racionalno rješenje

Brojne prednosti

Analitičari: Lokalni izbori u jednom danu racionalno rješenje

Mogućnost da svi lokalni izbori budu održani u istom danu predstavlja interesantnu ideju. Mislim da se radi o racionalnom rješenju, koje bi vodilo razvoju demokratskih procesa, kazao je pravnik i politički analitičar Sergej Sekulović.

On je za "Dan" rekao da je pitanje koliko će ova ideja biti prihvatljiva DPS-u s obzirom na to da su lokalni izbori u većini opština skoro održani i da je DPS zadovoljan njihovim rezultatima.

"No, ostaje da se vidi reakcija, jer je činjenica da dosad nije bilo ni negativne reakcije. Radna grupa i njen sastav predstavlja prvi i, naravno, maksimalistički korak DPS-a. Na koji će način ona funkcionisati i kakav će biti njen sastav, ostaje da se vidi, pri čemu je (ne)jedinstven stav opozicije od bitnog značaja", ukazuje Sekulović za Dan prenosi Rtcg.

Mogućnost spajanja lokalnih izbora, to jest njihovog održavanja u istom danu, potencirana je u Planu izbornih reformi, koji su predstavili Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA.

Analitičar Boris Marić smatra da utvrđivanje zakonske obaveze da se lokalni izbori održavaju u istom danu ima brojne prednosti.

"Prvo, to jeste šansa da se postave temelji izlaska iz političke krize. Nadalje, utvrđivanje jasnih izbornih pravila sa punom funkcionalnošću Državne izborne komisije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i čišćenje biračkog spiska i uređenje instituta prebivališta, otvorilo bi mogućnost da crnogorski građani konačno dobiju optimalnu izbornu utakmicu", ocijenio je Marić.

Po njegovom sudu, lokalni izbori u jednom danu su, naravno, racionalniji, a predstavljali bi svojevrsnu afirmaciju decentralizacije i značaja lokalnih zajednica.

DPS neće blagonaklono gledati na ovakve zahtjeve i predloge. Vjerujem da će pokušati da razvodne proces izborne reforme i kroz većinu u radnoj grupi, koja je u najavi, obezbijede punu kontrolu nad konačnim rješenjima naglašava Marić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.