Održana komemoracija Oliveru Dragojeviću,svi pjevali u njegovu čast(VIDEO)
Foto: AA

Održana komemoracija Oliveru Dragojeviću,svi pjevali u njegovu čast(VIDEO)

U Splitu je danas u prisustvu državnog vrha održana komemoracija povodom smrti pjevača Olivera Dragojevića, a odlukom Vlade širom zemlje državne zastave su spuštene na pola koplja.

Na komemoraciju u splitskom Hrvatskom narodnom pozorištu, uz članove porodice, brojne kolege i prijatelje, stigli su jutros i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i ministri odbrane Damir Krstičević i kulture Nina Obuljen Koržinek.

2018073123171095436066359Web

Foto:AA

2018073123171095436066361Web

Foto:AA

"Od nedjelje smo svi izgubili nekog svog. Nama muzičarima on je bio svetionik, putokaz kojim putem krenuti, kako istovremeno biti najveći i najskromniji", rekao je muzički producent Nikša Bratoš, prenijela je N1.

Od Olivera se na komemoraciji oprostio i autor mnogih Oliverovih kompozicija, pjesnik Jakša Fiamengo, rekavši da se s Oliverom teško rastati. "Tvoj odlazak nismo mogli spriječiti, ali možemo spriječiti da odeš iz našega srca", rekao je Fiamengo.

2018073123171095436066370Web

Foto:AA

Kompozitor i pjevač Zlatan Stipišić Džiboni, jedan od Dragojevićevih najbližih saradnika i prijatelja, podijelio je sa okupljenima u splitskom HNK sjećanje na jedan događaj od prije dvije godine.

"Zima. Oliverova kuća. Prva vrata, prvi komšija je ribarnica. S druge strane jedna konoba zove se Ribar i gledam ga kako veže brod. Zima, strašna bura. Veže se i on i sinovi. Nosi kesu s ribom što su uvatili. To je ta slika koju želim da podijelim sa vama. Njegovo rodno mjesto. Kuća, familija, njegovo more. Gdje je tu muzika? Slika je puna muzike. I Stine i Nocturno i Cesarica i Moj lipi anđele", govorio je plačući Džiboni.

Dva broda Hrvatske ratne mornarice učestvovaće danas u Splitu na ispraćaju Olivera Dragojevića, gdje će od gata sv.Nikole isploviti prema Veloj Luci.

2018073123171095436066367Web

Foto:AA

Ispraćaj posmrtih ostataka Olivera Dragojevića biće u Splitu od Rive do Lučke kapetanije, gdje će u 19.50 kovčeg biti ukrcan u katamaran za Velu Luku na ostrvu Korčuli.

Tamo će u srijedu u 18 sati na lokalnom groblju groblju sv. Roka po lokalnim običajima biti obavljena sahrana legendarnog pjevača i kompozitora.

Oko 500 brodova sa ostrva Hvara i Visa okupiće se večeras između luke Hvar i Paklenih ostrva kako bi odale počast Dragojeviću, dok katamaran s njegovim kovčegom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vele Luke na Korčuli gdje je odrastao.

Brodovi koje budu okupljeni između luke Hvar i Paklenih ostrva, trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim kovčegom bude prolazio pored Hvara.

Vlada Hrvatske u ponedeljak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića donijela odluku da utorak, 31. jul, proglasi Danom nacionalne sućuti. Po odluci Vlade, na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave zastave su istaknute na pola koplja, a za razliku od Dana žalosti, nisu otkazane ranije planirane priredbe.

Prvi put se u Hrvatskoj na taj način nekome odaje počast. Oliver je proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

Velikan hrvatske muzike, Oliver Dragojević umro je u nedjelju u 71. godini u splitskoj bolnici pošto je izgubio bitku s teškom bolesti.

Iza njega su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, kao i brojni koncerti širom svijeta. Poznat je po hitovima "Galeb i ja", "Oprosti mi, pape", "Molitva za Magdalenu", "Vjeruj u ljubav", "Svirajte noćas za moju dušu", "Nadalina (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980)", "Što to bješe ljubav", "Cesarica" i mnogim drugim pjesmama.

 

Komentari

Komentara: (1)

Snezana Vrbica

31. 07. 2018 - 21:52

Stari morski vuk...Kao mornar shto bdi na puchini ,on je ,svojom pismom punom iskonske dushe , bdio nad zivotima mnogih generacija. Uz Olivera smo pisali snove,gasili Lunu i vjerovali u andjele. BOZE MOJ,RAJSKA VRATA OTVORI... A SAD,ADIO.....MOJ GALEBE!!!
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.