Poljaci na Cetinju  horski zapjevali pjesmu “Montenegro” Sloba Kovačevića
Foto: Prijestonica.me

Poljaci na Cetinju horski zapjevali pjesmu “Montenegro” Sloba Kovačevića

Koreografijama ansambala iz Evrope i Evroazije i uz ovacije publike na Ljetnjoj pozornici završen je 12. Međunarodni festival folklora „Cetinje 2018“, saopšteno je iz Prijestonice.

Kako su naveli, u protekla tri dana građani Cetinja i njihovi gosti iz svih krajeva Crne Gore bili su centar prelamanja narodnog življenja u okruženju i van njega, a u Kulturno-umjetničkom društvu Njegoš, koje je organizator festivala, proglasili su manifestaciju uspješnom, ističući da su reakcije publike pokazale da je ovakav događaj potreban Prijestonici.

Koliko je učesnicima iz Turske, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Poljske i Češke bilo prijatno u prijestonom gradu, pokazuje činjenica da su pojedini ansambli, pored promocije svoje kulturne baštine kroz ples i pjesmu, odlučili da se Crnoj Gori zahvale na gostoprimstvu izvođenjem domaćih narodnih numera.

IMG4765

Foto: Prijestonica.me

Tako je, kako je navedeno, ansambl iz Poljske izazvao oduševljenje publike kada su horski zapjevali pjesmu “Montenegro” crnogorskog kantautora Sloba Kovačevića.

Iznenađenje završne večeri festivala bilo je kulturno-umjetničko društvo iz Bjelorusije čiji je nastup podgrijao atmosferu pod Orlovim kršem, naveli su iz Prijestonice.

Nakon performansa gostiju iz sedam država organizovana je dodjela diploma i razmjena poklona čime je uspješno završen i ovogodišnji Festival folklora.

IMG4727

Foto: Prijestonica.me

U okviru bogatog programa koji je realizovan tokom manifestacije, u subotu je na Dvorskom trgu organizovan Međunarodni sajam suvenira na kom su gosti promovisali dobra iz svoje kulturne baštine, ali i nacionalnu kuhinju i ostale znamenitosti. Takođe, oni su imali priliku da posjete kulturno najznačajnija mjesta u gradu i upoznaju se sa crnogorskom istorijom.

Predstavnike ansambala sedam zemalja učesnica primio je i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašććelan, koji je tom prilkom istakao da mu je čast što Cetinje ima priliku da bude domaćin događaja u kom se prepliću različite tradicije, kulture i iskustva iz kojih, kako je naveo, možemo svi mnogo da naučimo.

IMG4700

Foto: Prijestonica.me

U KUD-u Njegoš su posebno zahvalni publici koja je, kako su saopštili, doprinijela da gosti sa Cetinja ponesu samo lijepe utiske.

Dvanaesti Međunarodni festival folklora organizovan je pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF, a uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.